Voorkom dat je huis dichtslibt

Voorkom dat je huis dichtslibt

Wij willen minder spullen. Als je hier vaker bent geweest, zal dat zal je niet ontgaan zijn. We zijn al een lange tijd bezig met ontspullen, hebben meerdere challenges gedaan en ons huis is inmiddels aardig opgeruimd en overzichtelijk.

Er zijn voor ons meerdere redenen om te ontspullen, maar wie nu denkt dat ons huis echt minimalistisch is, moeten we toch teleurstellen. Ja er is veel weggedaan, verkocht en uitgezocht. En toch hebben wij nog steeds meer dan genoeg!

De uitdaging waar we inmiddels voor staan is niet zozeer hoe je je huis leeg krijgt, daar zijn genoeg manieren voor te vinden. De belangrijke vraag die we vandaag stellen is: hoe zorg je ervoor dat de ruimte die je creëert zich niet weer langzaam begint te vullen met andere spullen? Hoe zorg je ervoor dat je minder koopt?

Nieuwe plannen, nieuwe spullen

De afgelopen weken heb ik veel vaker dan van te voren bedacht prijskaartjes, dozen en verpakkingsmateriaal weggegooid. Er brak een nieuwe tijd aan, met nieuwe plannen. Plannen waarvoor ik dingen nodig had (oftewel ik er zelf behoefte aan had ze aan te schaffen).

Een slaapzak voor onze wandelvakantie, een nieuw boek om te lezen en een pannenset voor op de camping, omdat onze oude echt heel hard aan vervanging toe is. En zo kwamen er ongemerkt de afgelopen periode nog meer spullen weer ons huis in.

Maar is dat dan erg?

Zoals wij schreven in minimalisme: nog minder dan minder, is het voor ons niet een doel om te leven met een X aantal voorwerpen in huis. Wij willen ons bewust zijn van dat wat we hebben en daar zo goed en duurzaam mogelijk mee om gaan. Minimalistisch leven is niet iets waar we ons zwart wit aan vasthouden.

En toch kwam het besef dat wanneer wij de komende jaren weer gaan kopen, dat we over een tijd opnieuw moeten ontspullen. Dus hoe houden we het zo gezegd ‘op peil’. Hoe zorgen we ervoor dat we niet opnieuw dozen naar de kringloop moeten doen. Hoe zorgen we ervoor dat ons huis niet opnieuw dichtslibt zoals James Wallman zegt in zijn boek ‘Ontspullen’. 

Natuurlijk begint dit bij goed omgaan met de spullen die we hebben, zodat we minder vaak nieuwe dingen nodig hebben. Net als dat het maken van duurzame kledingkeuzes, ook achter de voordeur begint. Maar het is heel logisch dat alles wat we nu hebben niet per se hetgeen is wat de komende 10 jaar functioneel blijft. Of heel, nuttig of past bij onze behoefte dan.

Wat kunnen we doen om te zorgen dat we over 5 jaar niet opnieuw moeten ontspullen?

Hoe zorg je ervoor dat je minder spullen koopt?

Minder naar de winkel

Het leven wordt veel gemakkelijker zodra je weet dat alles op zijn pootjes terecht komt ook al ontbreekt het je aan iets.

Marie Kondo – Opgeruimd

Hoe zorg je dat je minder spullen koopt? De meest eenvoudige en logische stap is om minder naar de winkel te gaan (of online te surfen door al het aanbod wat er is). In elke winkel triggert er iets in ons menselijk brein wat ingesteld is op schaarste. We denken altijd dat we meer nodig hebben om te ‘overleven’. Door in de winkels te zien wat er allemaal is, ontstaat het gevoel dat je dat ook nodig hebt en anders iets mist.

Thuis functioneer ik prima met de spullen die ik heb. Maar wanneer ik in de winkel loop en ik 100 huishoudelijke apparaten zie gaat mijn hoofd met mij aan de haal en denk ik opeens dat een sinaasappelpers toch wel heel erg fijn is om te hebben. Voor het geval dat we vaker verse jus willen drinken. Iets wat we de afgelopen 10 jaar nog nooit thuis hebben gemaakt voelt ineens als een gemis en iets wat ik zou moeten hebben. Voor het geval dat. Of zodat ik het ineens wel kan gaan maken.

Kortom: door minder vaak naar winkels te gaan is de drang om spullen aan te schaffen minder groot. 

He who buys what he does not need, steals from himself.

Zweeds gezegde

Shop ik dan niet meer? Natuurlijk wel! Ik ben niet vies van de economie en steun ook graag lokale ondernemers. Maar ik koop doelgerichter en bewuster en weet dat wanneer ik echt iets nódig heb, deze behoefte vanzelf duidelijk wordt en er dan vanzelf wel een mogelijkheid komt om het te kopen. 

Kwaliteit boven kwantiteit

Duurzame producten zijn niet duur, gangbare zijn te goedkoop.

Marieke Eyskoot – Dit is een goede gids

We kennen het gezegde allemaal: goedkoop is duurkoop. En toch trappen we er vaak in. Alles wat in de reclame is speelt op allerlei manieren in op cognitieve processen en zorgt vaak voor de aanschaf van spullen die we niet echt nodig hebben, meer dan we nodig hebben en die soms maar van korte levensduur zijn.

Maar ook onze korte termijn gedachte zorgt ervoor dat we nu snel een goedkope aanschaf willen doen, terwijl wanneer we de tijd nemen en investeren in kwaliteit, we er veel langer en meer plezier van hebben.

Kwaliteit is dus belangrijk wanneer je minder spullen nodig wilt hebben en minder spullen wilt aanschaffen over een langer tijdspad. Daarom probeer ik te kiezen voor minder spullen van een betere kwaliteit, dan voor meer spullen van een slechtere kwaliteit. 

Zo kan ik genieten van wat ik heb en dankbaar zijn omdat deze mooie ervaringen brengen. Zoals mijn goede koptelefoon die mij al uren Podcast luister plezier brengt in plaats van goedkope oordopjes die telkens stuk gaan of kwijt raken. 

Nu gaat kwaliteit niet alleen om de levensduur van het product maar ook over de manier waarop het tot stand is gekomen voor mensen, de natuur en voor het uiteindelijke gebruik.

Ondanks dat we allemaal een andere interpretatie hebben van wat kwaliteit is, helpt het dat wat we aanschaffen goed en nodig is. Ook als dat betekent dat we maar 1 stuk van de aanbieding ‘3 halen, 30% korting’ halen.

Vertragen in het koopproces

We verzamelen materiële goederen om dezelfde redenen als waarom we eten – om aan een behoefte te voldoen. Impulsaankopen en teveel eten of drinken zijn pogingen om stress te verlichten. Ik vind dat enkel bezitten wat je dierbaar is en wat je nodig hebt de meest natuurlijke toestand is.

Marie Kondo – Opgeruimd

Ik noemde al even dat het praktisch gezien helpt om minder naar de winkel te gaan. De indrukken die we daar krijgen en de hoeveelheid spullen die ons aangeboden worden, is bijna niet te overzien en zorgt ervoor dat we geneigd zijn om snel en ondoordacht een beslissing te nemen. 

En welke motieven spelen er allemaal mee in het kopen van spullen?

Koop ik dit item alleen omwille van de externe status of goedkeuring of investeer ik in een beleving. 

James Wallman – Ontspullen

Wanneer je bewuster wilt omgaan met hetgeen je aanschaft, helpt het om er iets meer tijd voor te nemen. Stel je ziet bijvoorbeeld in de winkel een mooi boek. Je kunt het natuurlijk vanuit een impuls en enthousiasme kopen, maar hoe erg is het om het op een wensenlijst te zetten en een periode te wachten? Wil je het dan nog zo graag, dan kun je het na je wachtperiode alsnog kopen. 

Maar soms gebeurt het dat gaandeweg deze vertraagtijd je erachter komt dat het boek uit je gedachten verdwijnt, of je ineens beseft dat je het van iemand kan lenen of dat de bibliotheek het ook heeft liggen. En is het goed dat je het niet direct hebt aangeschaft.

Kun je dan nooit meer spontaan zijn in dat wat je koopt? Natuurlijk wel. Niets is zwart wit. Maar er zijn genoeg spullen die we niet direct op dat moment nodig hebben. Die het waard zijn om even te overdenken, voor we er geld aan uitgeven en het een permanente plek geven in ons hoofd en in ons huis -om vervolgens niet of erg weinig te gaan gebruiken. 

Ruilen van spullen

Betekent dit alles dat je maar niets meer moet kopen, nieuw of tweedehands? Nee, zeker niet. Maar besef je welke keuzes je allemaal kunt maken.

Koop je nieuwe kleding of iets nieuws voor in de keuken? Is er dan niet iets anders wat je dus (liever niet) meer gebruikt. Laten we wel wezen, wie draagt al zijn schoenen? Wie gebruikt er 3 scharen tegelijkertijd? Wie leest al zijn gelezen boeken nog een keer?

Verkoop dit dan of doe het naar de kringloop. Dan maak je er wellicht iemand anders blij mee en blijven de grondstoffen goed in gebruik in plaats van dat spullen op de zolder stof staan te vangen. 

Tot slot kun je bij het ruilen van spullen niet alleen denken aan je eigen spullen die je als het ware inruilt op het moment dat er iets nieuws voor in de plaats komt. Waarom is het nodig dat alles vers uit de fabriek komt? Hoeveel spullen zijn er al beschikbaar in de omgeving, die jij en ik nog prima kunnen gebruiken? En hoeveel hiervan is het nodig om zelf eigenaar van te zijn? Of gaat het er vooral om dat je het een keer kan gebruiken. 

Dus denk naast kopen ook eens aan spullen lenen, huren of tweedehands aanschaffen. Zo dragen we allemaal bij aan de kringloop van een product. 

Geniet van dat wat je hebt

Betekent het leven met minder spullen dat het kopen van iets nieuws een no-go is en je altijd op je handen moet zitten? Nee. Je hoeft je niet te schamen als je iets nieuws koopt. Het minderen in spullen is niet het hoofddoel. Het kan wel bijdragen aan bepaalde doelen in jouw leven.

Het kiezen hiervoor heeft op jou persoonlijk en de (natuurlijke) wereld om je heen mogelijk positieve effecten zoals meer rust, ruimte, geld, vrijheid, tevredenheid en minder afval, minder uitstoot en misschien uiteindelijk minder overproductie. 

Maar blijf realistisch en een beetje nuchter: denk niet dat je met jouw keuzes om minder te kopen, gelijk de hele wereld verandert of dat we daardoor zo lekker groen bezig zijn. Ja we hebben als individu invloed, en met elkaar nog meer, maar het zal altijd een vorm van een imperfecte invloed zijn.

Wanneer je ervoor kiest om anders om te gaan met onze consumptie maatschappij, besef dan dat je dit doet op basis van andere motieven en waarden die voor jou persoonlijk belangrijk zijn maar dat je altijd onderdeel blijft van dit geheel. 

Geniet van de spullen die je hebt en doe dit met oog voor de lange termijn. Door minder te kopen blijft er ruimte in je huis, hart en hoofd voor andere zaken in het leven! En praktisch gezegd: het scheelt ook een boel opruimwerk. :)

Gericht op nieuwe waarden maar hun voeten staan nog altijd stevig in de heersende cultuur niet de maatschappij de rug toe keren.

James Wallman- Ontspullen

Wil jij ook meer van minder?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

We delen je e-mailadres niet met anderen