In november 2019 was het tijd voor een grote schoonmaak op het adres van Ikwilminder. Ontspullen stond hoog op onze wishlist en met een leuke 30 dagen challenge gingen we aan de slag om het huis eens flink op te ruimen. En dat ging wel even verder dan wat uitzoekwerk en het weggooien van oude sokken. Ik neem je mee met wat we weg deden en wat we ervoor terugkregen.
Hoe ziet de 30 dagen challenge eruit?
De 30 dagen challenge is een leuke en uitdagende manier om te ontspullen. Voor het aantal dagen dat je in de challenge zit, doe je het aantal spullen. weg. Zo begin je op de eerste dag met één artikel, de tweede dag twee artikelen, op dag 16 – 16 spullen, enzovoort. Totdat je aan het einde van de maand 465 voorwerpen weg kunt doen.
Voor wat extra uitdaging en om de bezem flink door het huis te halen, besloten Evelien en ik om beiden de challenge te doen en zo in totaal 930 (!) voorwerpen te ontspullen.
Dertig dagen opruimen
Dag 1: De studeerkamer wordt rommelhok
Het begon allemaal in de badkamer. Na het douchen pakte ik een potje talkpoeder, dat ik allang niet meer gebruikte, en legde het op de studeerkamer. Dit zou de uitvalsbasis worden voor alle spullen, prullaria, boeken, kleding en rommel die we weg gingen doen.
Dat is meteen de eerste aanbeveling. Als je begint met de challenge, moet je zorgen voor een plek waar je dertig dagen je spullen gaat verzamelen. Anders wordt het erg moeilijk om te onderscheiden wat er wel en niet bij hoort. Bovendien geeft het je de rust om na die tijd te beslissen wat je met de items gaat doen.
Dag 3: De rommellade legen
Iedereen heeft er eentje in huis. De rommellade. Het is een fijne plek om te starten met ontspullen, omdat het vaak om artikelen gaat waaraan je weinig waarde hecht.
Wij hebben er ook één. In onze woonkamer staat een prachtige grijs blauwe kast, met onderin twee diepe lades. Hier vind je niets anders dan prullaria en rommel.
Voor ons was het de plek om nog regelmatig naar terug te keren omdat er zoveel nutteloze dingen in lagen, dat je er ook op dag vier en vijf nog genoeg zou aantreffen. Want werkelijk, wat moet iemand nog met zes USB sticks? Of met oude muntjes van een kroeg? Ik vroeg me oprecht af waarom we ze überhaupt bewaard hadden.
Dag 6: Oude stoffige tijdschriften
Op dag zes werd de challenge een stuk lastiger. Op de zolder begon ik aan een grote stapel tijdschriften van de Bever en de Oppad. Voor mijn gevoel zaten er kostbare exemplaren tussen en ik had er moeite mee om ze weg te doen omdat ik het altijd beschouwde als een uitvalsbasis voor nieuwe avonturen. Door de tijdschriften weg te gooien zou ik weleens mooie wandelbestemmingen kunnen mislopen.
Dat je kostbare informatie en reisideeën weggooit, is natuurlijk een illusie. Want als je de informatie nooit tot je neemt, dan is het niets waard. En dat geldt zeker voor een stapel tijdschriften met een laag stof erop. Toen ik dat besefte kon ik ook op dag zeven, acht en negen terugkeren naar de stapel stoffige tijdschriften en ze aan de massa op de studeer/rommelkamer toevoegen.
Dag 10: De keuken opruimen
Ook in de keuken valt er genoeg te halen als het gaat om ontspullen. Het wordt al snel een verzamelplek van allerlei handige apparaten en keukenhulpjes. Maar denk ook aan items zoals prikkers voor borrelhapjes, pollepels en spatels, plastic bordjes en bekers.
In die onoverzichtelijkheid ben je aan het koken.
Er zijn genoeg artikelen die we nooit gebruiken, zelfs niet op een verjaardag of met een familiemaaltijd. De bekers op de bovenste plank achterin de kast, de twintig knijpers voor plastic zakjes, meerdere aanstekers waarvan de helft het niet doet. Het zijn zomaar wat voorbeelden van dingen die je bewaard omdat het handig is. Bij ons verdween het allemaal uit de keuken en deze is nog nooit zo georganiseerd geweest.
Dag 12: Oude kleding uitzoeken
Vanaf dag twaalf werd het een grote uitdaging om dagelijks zoveel artikelen te verzamelen. Evelien en ik hadden regelmatig twijfel of we de dertig dagen en 465 spullen per persoon wel gingen halen. Nu hadden we samen al meer dan 150 dingen weggedaan, maar we waren er nog lang niet.
Toen had ik geluk. Als onderdeel van project 33, één van de andere challenges, had ik al veel oude kleding verzameld. Ruim vier dagen lang kon ik sokken, ondergoed, oude truien en t-shirts naar de rommelhoop in de studeerkamer zeulen.
Het wegdoen van kleding vond ik moeilijk. Ik heb goede herinneringen aan bepaalde truien en sommige kleding zit verrekte lekker, ondanks dat het versleten is. Ook mijn eerste pak wegdoen vond ik lastig. Want hoewel ik het allang niet meer pas, is het toch een aandenken aan mijn jongere ik.
De vraag wat ik echt houden wil hielp me om overwogen afstand te doen van oude kleding. Toen ik naar de functie keek, was het logisch om deze kleding weg te doen. Hangend in mijn kast diende het nergens meer toe.
Dag 16: Boeken wegdoen
Na de kleding was het tijd voor de boeken. Deze hadden we bewust uitgesteld, omdat Evelien en ik allebei veel waarde hechten aan boeken. Ontspullen kreeg hier een emotionele ondertoon.
Het wegdoen was niet eenvoudig en soms zelfs een beetje pijnlijk. Maar tegelijk viel hierdoor een last van onze schouders. Sommige boeken liggen er al zo lang en als ik eerlijk ben weet ik dat we ze nooit (meer) gaan lezen. Niet omdat ze slecht zijn, maar omdat er altijd betere of nieuwere boeken zijn die ik liever lees.
Bovendien levert het vasthouden van een boek niets op. Als het waardevol was dan zit het al in je hart of in je hoofd en heeft het zijn functie al gehad. Daarvoor hoef je het boek echt niet ergens te bewaren. Ik denk dat Ralph Waldo Emerson het nog zoveel mooier zegt dan ik dat kan:
“I cannot remember the books I’ve read any more than the meals I have eaten; even so, they have made me.”
Ralph Waldo Emerson
Het geeft ook rust en ruimte om niet elke keer het gevoel te hebben dat je een boek nog moet lezen.
Boeken wegdoen is misschien wel het moeilijkst wat er is. Er zit een herinnering aan of je wilt het ooit nog gaan lezen. Je hoeft dan ook niet alles weg te doen. Maar beloof jezelf dan dat je de boeken echt gaat lezen. Want daar zijn ze immers voor geschreven.
Dag 20: Verandering van de spelregels
Het was op een zaterdagochtend. Ik zou gaan hardlopen, maar moest eerst nog ‘even’ de in totaal 37 spullen van dag 18 en 19 verzamelen plus de 20 items van vandaag. Evelien had ook al last van uitstelgedrag.
Het was moeilijk om tijd vrij te maken. Daarnaast moesten we op verschillende plekken in huis zoeken om het dagtotaal te behalen. Bovendien kregen de voorwerpen steeds meer emotionele en economische waarde. Al het kleine, voor de hand liggende hadden we al weggedaan. Zodoende kostte het de nodige mentale kracht om na een lange werkdag te beslissen om iets wel of niet te houden.
We besloten om de spelregels van de 30 dagen challenge te veranderen en gooiden de plannen die we voor deze zaterdag hadden gemaakt om. In plaats van nog 10 dagen elke dag items te sorteren, kozen we ervoor om dat vandaag in één keer te doen. Dat betekende voor ons beiden nog 255 spullen in huis verzamelen en sorteren op één dag! Wat!! Ja dat is heel erg veel. En ook nu dachten we dat dit echt niet mogelijk was.
Maar, na een gezellige ochtend samen op zolder, vol herinneringen en uitzoekwerk in elke lade en in alle dozen en kasten was de zware taak gedaan.
In totaal hadden we in 20 dagen 930 spullen gevonden die naar de kringloop, op marktplaats of bij het grofvuil konden. Wie had dat ooit gedacht.
Een efficiënte manier van opruimen?
Is de 30 dagen challenge een efficiënte manier van ontspullen? Nou, niet echt. De challenge is absoluut geen efficiënte manier van opruimen als je kijkt dat het verspreid is over 30 dagen. Je bent dagelijks best wat tijd kwijt om dingen weg te gooien.
Wel is het erg effectief. Je krijgt inzicht in wat je zoal in huis hebt gehaald de afgelopen jaren. Bovendien is de drempel aan het begin erg laag omdat je begint met spullen die je makkelijk wegdoet en je maar weinig items hoeft te verzamelen. Dit zorgt ervoor dat je kleine stapjes maakt in je denkproces en een gedragsverandering in gang zet. Dit helpt vervolgens om keuzes te maken over het wegdoen van waardevolle en memorabele spullen.
Ons huis is altijd al erg netjes geweest, maar nu was het overzichtelijker dan ooit. Toch weet ik zeker dat we nog een tweede en derde ronde kunnen doen. Wel zou ik het dan iets anders aanpakken. Bijvoorbeeld door elke dag vijf of tien items gedurende dertig dagen weg te gooien in plaats van elke dag een extra artikel (wat aan het einde erg veel is).
Wat kregen we terug na 30 dagen ontspullen?
30 dagen spullen wegdoen is niet gemakkelijk. Het kostte af en toe best wat strijdkracht en moed om afstand te doen van bepaalde artikelen, maar het heeft zoveel moois gebracht:
- Het heeft me veel inzicht gegeven in wat een ontzettende rijkdom aan spullen we hebben.
- Het heeft het er aan bijgedragen dat we sinds de challenge veel minder (bijna niets) hebben gekocht en dat we meer nadenken over wat we wel en niet in huis halen.
- Het besef dat ik sterk gebonden ben door mijn spullen. Tegen Evelien zei ik steeds dat elk voorwerp in huis een klein anker is. Op zichzelf doet het niets, maar met tienduizenden tegelijk kan het je vasthouden. Letterlijk op deze plaats, maar ook financieel of geestelijk. En dat is misschien wel het grootste voordeel van het wegdoen. Je voelt je vrij. Ontladen. Zonder al die materiële verantwoordelijkheid is er ruimte voor rust en stilte. Dat is de grote kracht van ontspullen. Waar je die grens legt, dat bepaal jij.
Zie jij ook de meerwaarde van ontspullen en lijkt het je leuk om de challenge te doen? Ik hoop dat je net als ons de 30 dagen ontspullen challenge aangaat of begin eens met 30 dagen 1 artikel wegdoen. Kijk maar eens hoe ver je komt.