Ik ben bijna 30! Wat een mooie leeftijd. Ik ben nog steeds jong, energiek en open minded naar de toekomst. Tegelijkertijd is mijn perspectief op het leven wel gaandeweg veranderd en heb ik (gelukkig) ook nieuwe inzichten gekregen over mezelf en de keuzes die ik maak. Je bent nooit te oud om te leren.
Mijn huid verdient aandacht
Oké, 30 dus. Dat betekent wel dat mijn huid verandert. Natuurlijk weet je dat dit gaat gebeuren, als je jong bent en naar je moeder’s of oma’s gezicht kijkt bijvoorbeeld. En toch is het even andere koek als je in de spiegel kijkt en rimpels meer aanwezig zijn. Of dat er lijntjes bijkomen, wallen of andere oneffenheden.
Nee, ik zou er niet iets aan willen laten doen. Al twijfelde ik laatst bijna aan deze stelligheid toen ik in een wachtkamer was van een kliniek, waar een van de disciplines plastische chirurgie was. Na 20 minuten de promotiefilmpjes te hebben gezien heb ik lang in de spiegel naar mijn gezicht zitten staren en mij afgevraagd hoe dit ooit nog goed moet komen. :)
Ik weet dat de huid een orgaan is, onze grootste zelfs, welke preventief heel goed verzorgd moet worden. Zowel van binnenuit (voeding, water) als voor de invloeden van buitenaf (verzorgingsproducten, bescherming uv-straling.) In dit kader gebruik ik al een tijdje gezichtsverzorgingsproducten die ‘beter’ zijn voor mijn huid en voor het milieu. Zo ook reiniging van mijn make-up en van de huid zelf. Hierover later meer!
Om alles wat ik soms toevoeg aan mijn huid, gezicht en nagels weer te kunnen verwijderen, heb ik altijd wattenschijfjes gebruikt. En zo komen we bij de kern van dit artikel!
Hoeveel wattenschijfjes heb ik gebruikt?
Hoeveel wattenschijfjes heb ik in mijn leven gebruikt? We gaan eerst even aan de slag met wat rekensommen.
30 jaar – 12 jaar = 18 jaar
18 jaar x 365 dagen = 6570 dagen
6570 dagen x 2 per dag = 13140 wattenschijfjes voor mijn gezicht
Daar komt nog bij:
18 jaar x 26 weken x 2 per keer = 936 wattenschijfjes voor mijn nagels
En dat is dan in totaal:
13140 + 936 = 14076
Dit is het aantal wattenschijfjes die ik (minimaal) in mijn leven gebruikt heb op mijn make-up af te halen, mijn gezicht te reinigen en mijn nagellak te verwijderen. En dan zijn er vast nog zaken die ik vergeten ben, waarbij ik ook wattenschijfjes heb gebruikt.
14076 wattenschijfjes. Wow. Dat is even een besef. Die zijn dus ooit ergens gemaakt, getransporteerd en in het vak van een winkel geplaatst. Ik heb ze vervolgens gekocht, elke dag gebruikt en na die 2 minuten direct weer weggegooid. Dit afval is vervolgens ook weer ergens verwerkt.
Wasbare wattenschijfjes: oubollig?
Het begrip ‘wasbare wattenschijfjes’ heb ik wel eens eerder gehoord en gelezen maar om de een of andere reden, zoals opvoeding, opvattingen, referentiekader, overtuigingen en dergelijke, in de categorie ‘oubollig’ gedeponeerd. En ja, dat is de correcte spelling van het woord dat we allemaal uitspreken als oudbollig. Dat wist ik niet, weer wat geleerd. :)
Wasbare wattenschijfjes is voor mensen die zo ‘van de natuur’ zijn, vond ik. Het was gewoon niet iets waar ik over nadacht tot anderen mij inspireerden door hetgeen ik las in boeken en tegenkwam op websites. Ik werd nieuwsgierig en na dat reken- en besef momentje, een half jaar terug, heb ik direct gegoogeld en kwam uit bij de Green and Happy Shop.
De vrouw achter deze shop maakt zelf allerlei duurzame producten, waaronder wasbare wattenschijfjes. Ik kocht de Face Round Test Pack met 3 verschillende soorten schijfjes (bamboe, katoen, hennep). Nu, een half jaar actief gebruik verder, deel ik graag mijn ervaring met de wasbare wattenschijfjes.
Mijn ervaring met wasbare wattenschijfjes
De pads die ik heb gekocht waren wit. Met de nadruk op waren. Ondanks dat je ze gewoon mee kan wassen in de wasmachine is het bij mij niet gelukt om mijn make-up kleuren er volledig uit te wassen. Dus na verloop van tijd zijn de schijfjes smoezelig grijs, of gewoon bijna zwart. Dit komt wellicht ook doordat ik vaak waterproof make-up gebruik. Er zijn ook zwarte pads te koop, kwam ik later achter, zoals bij Leven zonder afval.
Het afhalen van nagellak laat natuurlijk helemaal een kleurenpalet achter. Daarom heb ik ervoor gekozen om 2 speciaal daarvoor te gebruiken. De rest is dan voor mijn gezicht en make-up reiniging. Persoonlijk vind ik bamboe of katoen wel prettig maar hennep te stug.
Ik heb vrij grote pads gekocht en dacht dat ik dit wel handig zou vinden. Ik denk dat een iets kleinere variant net zo prettig en werkbaar is.
Alle betere keuzes zijn vaak eerst duurder
Je kunt voor ongeveer 10 euro prima wasbare varianten kopen. Meestal ontvang je er dan gelijk 9 of 10 stuks. Omdat je in één keer 10 euro uitgeeft, ervaar je misschien dat het duurder is dan dat je in de winkel een pak koopt van 80 wattenschijfjes voor gemiddeld 1 euro. En op de korte termijn is dat natuurlijk ook zo. Maar 1 wasbaar schijfje kost dus omgerekend ook 1 euro wat betekent dat ik, bij mijn gebruik, na ongeveer 1 maand al goedkoper uit ben met mijn wasbare schijfjes versus het weggooi pak. En ook hierbij geldt natuurlijk de fantastische zin uit ‘Dit is een Goede Gids’ van Marieke Eyskoot:
Dat iets goedkoop is wil niet zeggen dat het weinig kost maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt.
Ik vind het daarnaast heel prettig dat ik nooit misgrijp. Ik heb altijd de schijfjes in de la, ze kunnen niet opraken. Handig! Daarnaast weet ik zeker dat de manier waarop mijn 9 wasbare wattenschijfjes zijn gemaakt achter de naaimachine door Valinda van de GreenandHappyShop, een stuk milieu vriendelijker is dan het gehele productie- en transportproces van de weggooi wattenschijfjes (in plastic verpakkingen).
Gek, hoe je gewend raakt aan iets simpels als wattenschijfjes
Hoe positief ik ook ben over de wasbare schijfjes, ik vind het toch wel echt anders dan de wegwerp variant. Het is bizar dat je gewend raakt aan iets eenvoudigs als wattenschijfjes en ik wel eens in de winkel dacht, ik neem weer een pak mee. Net alsof het reinigen daarmee makkelijker ging. Maar dat zit gewoon tussen mijn oren want ik typ nu toch echt make-uploos dit artikel.
Al met al vind ik het totaal aan voordelen voor mens en milieu zeker opwegen tegen de nadelen van de kleur en smoezeligheid van de schijfjes. Op naar de komende 6 maand zullen we maar zeggen.
Wil je de wasbare wattenschijfjes ook uitproberen? Vergeet dan niet je voorraad weggooi schijfjes gewoon op te maken. Laten liggen in de kast of ongebruikt weggooien is namelijk niet zo duurzaam. Of weggeven aan iemand die het blijft gebruiken, dat is ook nog een optie :)
Hier een aantal suggesties waar jij je wasbare wattenschijfjes kan aanschaffen. In allerlei soorten en maten!
Green and Happy Shop
Lana Luna
Leven zonder afval