Stop de papierprop met een uitwisbaar notitieboek

Stop de papierprop met een uitwisbaar notitieboek

In het gesprek over onnodig afval en milieuvervuiling krijgt plastic vaak alle eer. Misschien wel terecht want onnodige verpakkingen, single-use plastics en zwerfvuil zijn de veroorzakers van een behoorlijke plasticsoep. Maar wist je dat papierverspilling ook veel impact heeft op het milieu? Hoe zit dit en wat kun je er, met bijvoorbeeld een uitwisbaar notitieboek, tegen doen?

De impact van papier

Papier is al eeuwen niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken gemiddeld 80 kilo per persoon per jaar voor o.a. het drukken van boeken, voor het maken van een to do lijst die wél werkt, voor verpakkingen van producten en om WC-papier van te maken.[1]

Papier is zeker nuttig maar we gebruiken het ook vaak voor een korte krabbel om het daarna meteen achteloos weg te gooien. Soms niet eens in de papiercontainer. 

Ik hoor weleens mensen zeggen dat papier niet zo slecht meer is, omdat je het goed kunt recyclen. Dat klopt, papier kun je ongeveer zeven keer recyclen (gemiddeld heeft papier dus net iets minder levens dan een kat)[2], dus valt het met de bomenkap misschien nog wel mee voor de hoeveelheid papier die je weggooit. (Al moet ook hier nieuw papier aan worden toegevoegd omdat de vezels steeds korter worden.) En dan vergeten we ook nog het productieproces zelf.

De productie van papier (nieuw of gerecycled) kost namelijk veel elektriciteit, water en chemicaliën. Zelfs gerecycled papier, waar je geen boom voor hoeft te vellen, heeft dus impact op het milieu.[3] We hebben het dan niet alleen over het witte velletje zelf, maar ook over de impact die het kost om dat papier te maken. Dit noemen we ook wel de verborgen impact (van het papier). Leestip: De Verborgen impact van Babette Porcelijn.

Minder papier gebruiken en minder verspillen is dus nog altijd beter voor het milieu en gelukkig kun je daar eenvoudige stappen in maken. Met een nee-nee sticker op de brievenbus, het hergebruiken van (kartonnen) verpakkingen, het tweedehands kopen van boeken en bijvoorbeeld met het aanschaffen van een herbruikbaar notitieboek. Wij maakten kennis met de variant van Bambook!

Minder papier verspillen met Bambook

Evelien en ik zijn erg gelukkig met onze bullet journals. Die gebruiken we voor onze maand- en week logs, een dankbaarheidslijst, het verzamelen van quotes en voor het schrijven van persoonlijke verhalen en reflectie. Dat vinden wij waardevolle dingen om vast te leggen en vaker terug te kunnen lezen. Maar dit is zeker niet voor alles wenselijk of noodzakelijk. 

Er is namelijk een hele categorie met aantekeningen, acties en lijstjes die we niet in onze bullet journals willen of hoeven vastleggen. Denk aan boodschappenlijstjes, telefoonnummers en korte aantekeningen tijdens telefoon gesprekken. Of specifieke acties voor vandaag. Voor dit soort tijdelijke notities gebruikten we eerder notitieboekjes of losse blaadjes papier. Die een tijdje ergens lagen totdat de informatie niet meer relevant was en dus, na 1 keer gebruik, werd weggegooid. Single-use-papier dus. En dat niet alleen thuis voor privé gebruik, maar juist voor het werk.

Voor dat soort krabbels en aantekeningen willen we graag geen papier meer verspillen. En gelukkig hoeft dat ook niet meer. Het kan makkelijker en beter.

We kwamen in contact met Bambook (fantastische naam trouwens). Zij bieden een heel mooi  product: een uitwisbaar notitieboekje, met een 100% bamboe kaft, waar je naar hartenlust in kunt schrijven, omdat je de beschreven pagina’s zo weer kunt uitwissen.

Bambook

Wie is Bambook?

Bambook is een Nederlands bedrijf dat onder andere uitwisbare notitieboeken maakt. Deze producten gaan papierverspilling en ontbossing tegen. Het bedrijf ademt duurzaamheid: voor elk verkocht product planten ze een boom en de levering binnen Nederland vindt zoveel mogelijk met de fiets plaats. Super tof!

Jouw notitieboek zelf samenstellen

Het grote voordeel van het Bambook notitieblok zijn natuurlijk de uitwisbare pagina’s, die je in verschillende indelingen kunt bestellen. Wij kregen de gelegenheid om zelf een Bambook  samen te stellen met witte pagina’s, stippellijnen, schrijflijnen, to do lijsten en ruiten. Zo heb je voor iedere type aantekening een bijpassende indeling om te gebruiken. Naast notitieboekjes zijn er ook nog varianten beschikbaar zoals een TO-DO boek.

Voor de aantekeningen die je wil bewaren kun je de bijbehorende App gebruiken. Daarmee sla je de pagina’s op, voordat je ze uitwist en opnieuw gaat beschrijven.

Wij hebben nog geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid omdat wij ons Bambook vooral gebruiken voor korte en tijdelijk relevante notities. En het opslaan kost uiteindelijk ook weer tijd en een vorm van energie, als is dat natuurlijk te verwaarlozen met streamen en andere data-opslag.

Bij het notitieboek kregen we ook gekleurde stiften en een schoonmaaksetje om pagina’s makkelijk schoon te maken. Ook daar is Evelien erg blij mee en met een klein drupje water gaat het helemaal makkelijk.

Todo lijst indeling Bambook
De to-do lijst indeling is erg handig

Niet helemaal vlekkeloos

Enthousiast gingen we een maand geleden aan de slag. Omdat we nieuwsgierig waren naar de praktijk hielden we ook bij hoeveel pagina’s we volschreven. Ik zit inmiddels al over de 30 vellen heen en Evelien al ver daarboven. Tekst die anders op allerlei papieren/sticky notes of kladjes had gestaan en waarschijnlijk weer was weggegooid. We gebruiken het dus best veel en zijn er daarom ook blij mee. Maar het gebruik is niet helemaal vlekkeloos. Letterlijk.

Ik ben linkshandig en zeker als je wat last hebt van klamme handjes, kan het zomaar eens zijn dat je vlekken aan je handpalm krijgt. Die struggle heb ik al sinds de kleuterklas en is zeker te overzien. Maar bij dit notitieboek kan het zomaar eens zijn dat je eerder geschreven woorden uitwist. Dan zijn uitwisbare pagina’s dus niet altijd fijn.

Gelukkig droogt de inkt van de pen heel snel. Dat is handig, maar soms ook een nadeel. Als je 10 seconden nadenkt voor je verder wil schrijven (wat ik vaak doe), dan schrijft de stift niet meer en moet je eerst de dop er weer op doen.

Tot slot merkte Evelien nog op dat als ze meerdere pagina’s helemaal volgeschreven had, het wel even bewuste actie vroeg om je pagina’s weer schoon en klaar voor gebruik te maken. Dit gaat echt om enkele minuten maar het is toch even wennen, een andere handeling dan normaal, en je moet er dus wat bewuster mee omgaan dan een gewoon notitieblok. Maar hé, alles went!  

Waar schrijf jij je notities op?

Misschien wel het belangrijkste (en dat geldt voor veel producten) is dat het pas duurzaam is als je het een lange tijd gebruikt. Schaf een uitwisbaar notitieboekje dus alleen aan als je ook van plan bent hem langere tijd te gaan gebruiken en gooi de rest van je nog aanwezige kladblokjes niet zomaar weg. Ons motto bij minderen is sowieso dat je zoveel als mogelijk goed gebruik maakt van dat wat je al hebt, voordat je iets nieuws aanschaft. En er zijn altijd situaties te bedenken waarin het toch echt handig is om een fysiek lijstje in je handen te hebben en bij wijze van aan iemand mee te kunnen geven of zelf mee te kunnen nemen. 

Voor al je (korte) aantekeningen, to-do lijstjes, kladjes en zelfs schetsen, tekeningen, mindmaps werkt Bambook prima. Dus bescherm de boom, stop de prop, en kies voor minder papierverspilling een herbruikbaar notitieblok.

Andere tips om papier te besparen

We willen je nu zeker niet op een papier guilt-trip sturen. Papier is een mooie grondstof en die mag je best gebruiken. Dat doen wij ook met liefde door bijvoorbeeld het lezen van boeken en met het actief gebruiken van papieren bullet journals. 

Het is al een mooie stap wanneer je nadenkt over de functie van dat wat je gebruikt en ermee wilt bereiken. Kies het juiste middel bij het juiste doel en soms kun je prima je middel (bijvoorbeeld een kladblok) vervangen als je daarmee ook je doel bereikt. Een ander voorbeeld is het gebruik van je mobiel (google notes) voor boodschappen of een digitale agenda/kalender in plaats van fysieke.

Wil je toch graag besparen op met name papierverspilling, dan hebben we nog deze tips voor jou: 

  • Plak een nee-nee sticker op je brievenbus. Dat scheelt enorm veel papier en je wordt niet verleid om allerlei extra koopjes te doen. Handig in het kader van minder spullen!
  • Leen boeken van anderen of de Bibliotheek of koop ze tweedehands. Ook daarmee bespaar je enorm en het helpt je ook nog eens om geld te besparen.
  • Recycle verpakkingen. Bewaar de doos van je laatste pakketje en gebruik deze om zelf iets te versturen.
  • Laat de papieren zakjes in de winkel liggen en koop een linnen tas voor brood en groente.
  • Kijk wat je kunt doen met alle enveloppen die je binnenkrijgt. Gebruik de achterkant als boodschappenlijstje of andere korte aantekeningen. 
  • Meld je aan bij postfilter.nl. Zo jammer al die geadresseerde reclamepost die geproduceerd wordt, van hand naar hand gaat, bezorgd wordt, op jouw mat ploft en linea recta de papiercontainer ingaat. 

Welke tips heb jij nog om papierverbruik te verminderen? Ben jij van plan om bijvoorbeeld een uitwisbaar notitieboek aan te schaffen? Laat het weten in de comments.

Voor dit artikel hebben we samengewerkt met Bambook. Wij zijn blij dat we de mogelijkheid kregen van Bambook om hun producten uit te proberen, maar dit heeft geen rol gespeeld in het beschrijven van onze ervaring. We zullen altijd met respect voor een product/organisatie schrijven, zonder te minderen op transparantie en eerlijkheid.

Voetnoten:

[1][3] 2020, Milieucentraal.nl, Papier: kringloop of nieuw?
[2] 2020, Papierenkarton.nl, Papier Weetjes

Wil jij ook meer van minder?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

We delen je e-mailadres niet met anderen