Deze principes geven je richting en focus

Deze principes geven je richting en focus

Het leven is een complete chaos. Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen, ideeën, actualiteiten en theorieën die je aandacht vragen en er is veel onzekerheid. Hoe kun je richting bepalen in een wereld vol verandering?

Meestal weet ik van binnen wel wat ik belangrijk vind, maar dat reflecteert lang niet altijd mijn gedrag. Mijn overtuigingen komen niet altijd naar voren in mijn keuzes of gedrag.

Om mijn leven meer focus te geven en om te ontdekken waar ik echt waarde aan hecht, besloot ik om mijn principes uit te werken. Maar eerst leg ik je uit wat principes zijn en waarom je ze nodig hebt.

Wat zijn principes?

Principes werken als een meetlat, een anker. Een persoonlijke missie waarmee je je leven richting geeft. Het is jouw unieke missie, ontstaan vanuit je waarden.

Onze waarden vormen de overtuigingen die voor ons het meest belangrijk zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld eerlijkheid, geluk, vriendelijkheid of zingeving zijn.

Onze principes zijn extern gericht en bepalen hoe we willen handelen in het leven. Ze zijn onze missie. Onze waarden zijn intern gericht en bepalen waarom we handelen. Ze vormen onze visie.

Stel dat eerlijkheid je waarde is, dan kan altijd de waarheid spreken of nooit liegen een principe van je zijn.

Principes en waarden in de praktijk

In de praktijk is het echt niet altijd makkelijk om met je waardes en principes bezig te zijn. Allereerst is het al moeilijk om echt naar jezelf te luisteren. De uitvoering is in dat geval nog moeilijker.

Een principe is een vorm van discipline, waardoor je minder afhankelijk bent van wisselende motivatie. Maar dat betekent niet dat je geen maatregelen moet nemen om je aan je disciplines te houden.

Om stil te staan bij je principes in interne rust essentieel. Dat is waarom ik elke dag mediteer, om een kwartier in stilte naar mezelf te luisteren.

Maar ook wanneer je goed naar jezelf luistert, je een duidelijke visie hebt, is het nog niet altijd makkelijk om je missie tot uitvoering te brengen.

Mijn principes of keep it REAL

Het moest simpel te onthouden zijn. Ik heb er veel over nagedacht en kwam uiteindelijk uit op de term REAL.

In 2017 schreef ik voor het eerst deze vier letters op papier. Het zou de basis vormen van mijn principes. Een kompas dat richting geeft. Mijn houvast in de storm.

REAL verbind mijn 4 belangrijkste principes. 

  • R staat voor Recharge (rusten) 
  • E staat voor Experience (ervaren)
  • A staat voor Aid (andere helpen)
  • L staat voor Learning (leren)

De term is makkelijk te onthouden en kun je ook als mantra gebruiken. Zo heb ik regelmatig tegen mezelf gezegd: “Kom op Remco, Keep it REAL”. 

De principes zijn actief geschreven. Dat helpt, omdat ik dan mijn grondbeginselen als een opdracht ervaar. Een missie die ik ga uitvoeren.

Natuurlijk hoeven deze principes niet voor jou te werken. Je bent een uniek mens, met eigen waarden en overtuigingen. Gebruik de principes vooral ter inspiratie. Mocht je dezelfde principes hebben (of juist helemaal niet) laat dat dan vooral aan me weten. Ik vind het leuk om er meer over te leren en van jou te horen. 

De R van recharge / rusten

Bij de R kun je denken aan een batterij. Die batterij vormt de energie die je op een dag, in een week of in een maand te besteden hebt. Soms zit de batterij vol en soms is de batterij leeg. 

Om effectief te blijven in je werk, je gezin en als persoon heb je rust nodig. Ben je moe? Ga dan slapen. Heb je je veel ingespannen? Neem dan rust. Zorg dat je elke dag voldoende slaapt. Minstens zo’n 7 tot 8 uur, maar liever 8 a 9 uur. Balans is essentieel. Dat betekent dat je goede dagen hebt en dagen dat het minder gaat. Probeer te accepteren van jezelf dat je grenzen hebt. Soms lukt iets wel, en soms lukt iets niet.

Je lichaam en je geest hebben beide behoeftes en vragen een specifieke aandacht. De geest daag je uit met denken of leren en stilte is belangrijk voor je hersenen om te rusten. Dit kan bijvoorbeeld door meditatie.

Je lichaam werkt net iets anders. Die is niet gemaakt om stil te zitten. Inspanning is belangrijk om je lichaam soepel te houden en je bloedvaten goed te laten doorstromen.

De geest beter als je je lichamelijk fit voelt en je lichaam wordt beter als je jezelf geestelijk uitdaagt. Inspannen is net zo belangrijk als ontspannen.

De E van experience / ervaren

Veel van ons leven gaat over herinneren en niet over ervaren. Dat is jammer, want het enige moment dat telt is nu. Sta daar eens even bij stil. Het enige moment dat je kan ervaren is nu. 

Om meer te kunnen ervaren is het belangrijk om stil te staan. Neem elke dag de tijd om tot rust te komen. Pak bijvoorbeeld een kwartier om in stilte te ervaren en te ontdekken wat je denkt en voelt (een kwartier is ongeveer 1% van je dag). Misschien klinkt mediteren wat zweverig, maar het is eigenlijk niets anders dan luisteren naar je lichaam en je geest. Ervaren en rusten komen hier heel dicht bij elkaar. 

Als je meer wil ervaren heb je minder spullen nodig. Je hoeft niet continu bezig te zijn met wat er niet is, maar kan simpelweg genieten van wat er wel is. Als je echt leert om tevreden te zijn met wie je bent dan maakt het niet uit wat je hebt.

Ervaren betekent ook in contact staan met anderen. Je hoeft je niet bezig te houden met wat de ander heeft en wat jij niet hebt en je hoeft je ook niet bezig te houden met wat de toekomst gaat brengen. In het nu sta je in contact met jezelf en op die manier kun je ook in contact staan met de mensen om je heen. 

De A van aid / anderen helpen

Door anderen te helpen ben je bezig met iets dat groter is dan jezelf. Iets wat jij goed kan, daar heeft een ander misschien moeite mee. Jouw talenten en unieke karakter zijn een waardevolle toevoeging, waarmee jij jezelf en een ander kan laten groeien.

Altruïsme doe je niet alleen voor de ander. Een ander helpen kan ook jezelf veel voldoening geven. Met die voldoening kun je met nog meer energie hulp bieden. Zo ontstaat een positieve feedback loop, waarmee we samen de wereld een stukje mooier maken. 

De daden die je doet hoeven niet groot te zijn. Moeder Theresa zei: “Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos”. Begin met iets kleins en je daden zullen door de tijd heen vergroten. 

Om anderen te helpen is het belangrijk om in balans te zijn. Dat begint met voldoende rust. Zorg dat je energie bewaart om een ander te kunnen helpen. Ook ervaren speelt hierin een rol. Met een lichaam en geest die in balans zijn kun je meer verbinding vinden met de ander. Ook hier kunnen we luisteren naar de wijze woorden van Moeder Theresa:

Als we ons teveel zorgen maken over onszelf, dan zullen we geen tijd hebben voor anderen.”

De L van learn / leren

We kunnen onmogelijk alles weten in het leven, maar we doen er verstandig aan om een leven lang te blijven ontwikkelen en leren. 

Vroeger dachten we dat de aarde plat was en dat de zon om de aarde heen draait. Veel van wat ooit als waarheid werd beschouwd is inmiddels achterhaald.

De eerste auto is ontwikkeld in de 19e eeuw, het internet is pas een jaar of 30 oud (1990) en Google bestaat nog maar sinds 1998. Bijna alles waar we nu gebruik van maken hebben we te danken aan mensen zoals jij en ik die dagelijks blijven leren, ontdekken en ontwikkelen.

Je steeds blijven ontwikkelen is belangrijk omdat de wereld verandert. Maar leren is ook erg leuk of zou dat in ieder geval kunnen zijn. Je ontwikkelt je hersenen en nieuwe dingen leren werkt inspirerend. Je ervaart voldoening en blijdschap als je leren leuk maakt.

Als mens hebben we allemaal de neiging om een confirmation bias te hebben. Het is een handig overlevingsmechanisme, maar resulteert vaak in denkfouten gebaseerd op onze eigen subjectieve waarneming. Door te blijven leren en open te staan voor andere ideeën, culturen en mensen kun je jezelf beschermen tegen deze manier van denken. 

Om goed te kunnen leren is rust van cruciaal belang. Alleen op die manier krijgen onze hersenen genoeg rust om alle nieuwe ideeën, gedachten en bevindingen te analyseren en nieuwe verbindingen in onze hersenen te vormen.

Welke principes geven jou richting?

Dit zijn slechts vier van de principes die ik mezelf heb aangeleerd. Ze geven mij richting en focus, bijvoorbeeld in het maken van beslissingen om iets wel of niet te doen. Omdat principes je helpen om richting te geven verander je ze het best niet al te vaak. Maar als je wil blijven ontwikkelen en je aandachtsgebieden veranderen, dan is het verstandig om eens in de zoveel tijd je principes te evalueren en bij te schaven. Dat kun je bijvoorbeeld elke zes maanden of eens per jaar doen.

Als je over je eigen principes wilt nadenken kunnen deze vragen je een handje helpen: Wat vind ik echt belangrijk in het leven en waar zou ik me op willen blijven focussen? Welke waarden vind ik belangrijk en hoe kan ik vanuit mijn waarden handelen? Welke concrete acties kan ik doen die passen bij mijn waarden?

Wil jij ook meer van minder?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

We delen je e-mailadres niet met anderen