Op zoek naar je droombaan?

Op zoek naar je droombaan?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Als je hier bent uitgekomen omdat je op zoek bent naar je droombaan, waar iedereen het altijd over heeft, dan ben je bij mij niet aan het juiste adres. Ik geloof namelijk niet in een droombaan! Waar ik dit al tien jaar tegen alle klanten zeg die ik heb mogen begeleiden als loopbaanadviseur kom ik er nu en public voor uit. Dit artikel gaat meer over het NIET zoeken naar je droombaan, dan dat je tips krijgt om hem wel te vinden. En mocht je nu weg willen klikken naar een website waar je die tips wel krijgt, lees dan nog eventjes door. Het kan je zoektocht nog wel eens veranderen.

De meeste dromen zijn bedrog

Ik werd vanochtend wakker met een blij gevoel. Ik stond fluitend onder de douche en poetste mijn tanden voor de spiegel. Remco zei iets tegen mij dat aan mijn droom van die nacht herinnerde. We waren op vakantie en we waren met allemaal mensen op het strand. Er was een kampvuur, we dansten en ik ging ineens zingen. Er waren ook collega’s bij en we gingen met een boot, waar ook een puppy was. Daarna gingen we boodschappen doen. 

Tja, vrij bizar he? Geen idee, blijkbaar een verwerking van hetgeen er afgelopen week de revue heeft gepasseerd in combinatie met misschien wat onderbewuste verlangens zoals behoefte aan vakantie en een hondje?

Ik loop op mijn oude middelbare school rond en zie docenten en klasgenoten. Remco is er en ook vrienden en familie. Ineens ben ik op een bruiloft maar merk ik dat ik dingen vergeten ben. Ik heb niet al mijn kleren aan, ben sleutels kwijt, moet de ruimte uit om met de auto nog even wat op te halen, maar het lukt niet. Ik kom buiten en wordt dan achterna gezeten door een soort gangster club.

Toen ik hiervan wakker werd had ik de hele ochtend niet zo’n fijn gevoel. Dit noemen we ook wel een nachtmerrie. Een nachtmerrie is echter ook een droom, maar dan een onaangename. Na wat Googelen ben ik wat kennis over dromen rijker. Hier zijn natuurlijk hele theorieën over, websites en boeken genoeg, maar laten we het vooral even pragmatisch houden. Mijn dromen, en ik neem aan die van jou ook, zijn over het algemeen: vaag, gedeeltelijke waarheden, kort, gefragmenteerd, extreem, fantasievol, ongecontroleerd en snel vergeten. 

Een droombaan voelt ongrijpbaar

Als dit de realiteit is van onze dromen, en vervolgens adviseren we iedereen om op zoek te gaan naar zijn droombaan, is het dan gek dat mensen eigenlijk altijd vastlopen? Een droom voelt en is iets ongrijpbaars. Iets waar je overdag niet goed bij kan, omdat het ‘s nachts gebeurt. Iets in ons onderbewuste waarvan we verwachten dat als we het naar het bewuste halen en passende taken en de juiste omgeving vinden, je de perfecte baan hebt gevonden?

Oké, eerlijk is eerlijk, we hebben het woord ‘droom’ nu heel specifiek uitgewerkt en gaan wat weg bij de insteek van een droombaan. Bovenstaande zegt alleen wel wat over de associatie die we (soms onbewust) hebben bij het woord droom en droombaan. Als je actief op zoek wil gaan naar een droombaan, dan kan alleen bovenstaande al belemmerend in je mindset werken. 

Maar laten we dan even kijken naar hoe een droombaan, los van mijn ‘droom definitie’, vaak bedoeld wordt: 

  • De ideale baan
  • Werk dat volledig bij je past
  • Een baan die volledig aansluit bij je passie(s)
  • Werk dat je ook zou doen als je er niet voor betaald zou worden
  • Een meer unieke en bijzondere baan
  • Een baan waar je energie van krijgt

Iedereen heeft een droom

Poe, wat een opdracht. Ik denk dat er velen met mij zijn die bij bovenstaande al denken: zo’n soort baan vind ik vast niet. Dat gaat nooit lukken. Of je hebt juist van die rasoptimisten (zoals Remco) die erin geloven dat dat wel kan. Iedereen heeft een droom die hij of zij kan navolgen. Alles kan wat je wilt! Of je nu een eilandbewoner wil worden, professional gamer, taartenbakker of wereldverbeteraar. Noem het maar. Als het je droom is, dan kun je het bereiken.

Ik heb, zoals je natuurlijk al door hebt, hier veel twijfel over. Ik heb namelijk gezien hoe verlammend het kan werken in het leven als je altijd maar bezig bent met de vraag of je werk niet meer, beter en leuker moet zijn. Dat je altijd die onrust voelt van: ‘is dit het nou’. Altijd de behoefte en misschien verwachting om uiteindelijk die droombaan te vinden, waarbij je kan zeggen: ‘hé dit is het’. Dit is wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Dit voelt ideaal, perfect, passend, energiegevend en vol passie. Terwijl je in de realiteit vaak jaar in, jaar uit aan het werk bent in je, naar je eigen idee, ‘gewone’ baan. Misschien wel een baan waarin de ziektewet op de loer ligt.

Je maakt een aantal keer een switch in je loopbaan maar de gedachte blijft terugkomen: ‘mijn volgende baan, dat wordt vast mijn droombaan’…. Om vervolgens de jaren te blijven werken, met een gemiddeld plezier, in je gemiddelde gewone baan. 

Voor je het weet ben je met pensioen, kijk je terug op je loopbaan en dan… 

En dan wat? Wat denk jij nu dat mensen dan vaak denken? Wat denk je daarbij zelf, als jij nu een sprongetje in de tijd maakt, 67 jaar of ouder bent en terugkijkt op je eigen loopbaan?

Hoe dan wel op zoek naar je droombaan?

Even terug naar hetgeen we vaak bedoelen met het zoeken naar je droombaan. Er is natuurlijk niets mis mee om, als je een nieuwe baan zoekt, de behoefte te hebben om iets te gaan doen wat aansluit bij je interesses, talenten en dat het helemaal bij je past. Dat herken ik zeker en zou ik iedereen toewensen. Maar er is een belangrijk aspect dat ik in bovenstaande zaken vaak mis. Iets waarvan ik denk dat het een wezenlijk verschil maakt in de benadering van jouw loopbaanvraagstuk: het NU.

  • Een baan die aansluit bij wat jou NU energie geeft
  • Een baan die volledig aansluit bij je huidige passie(s)
  • Werk dat momenteel volledig bij je past
  • Werk dat je vandaag ook zou doen als je er niet voor zou worden betaald

Ik geloof niet dat er één specifieke droombaan ergens op jouw levensweg is geplaatst, waar je naar moet zoeken als een speld in de hooiberg.

Sommige mensen hebben een droombaan en kiezen na een aantal jaar weer een andere. Anderen hebben nooit het idee dat ze hun droombaan hebben gevonden, en vinden dat helemaal oké. Sommige mensen voeren hun passies uit op andere plekken, buiten het werk om. Weer anderen doen al vanaf dat ze jong zijn hetgeen goed bij ze past, maar of ze zich er bewust van zijn dat dat misschien wel hun droombaan is?

Onze banen en dromen veranderen

Een belangrijk aspect wat soms belemmerend werkt in de persoonlijke loopbaanoriëntatie, die moet leiden tot de ‘droombaan’, is de statische benadering. Tijdens loopbaanoriëntatie stel je jezelf de vragen wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Als je mij deze vragen zou hebben gesteld toen ik 5 jaar oud was had ik je een ander antwoord gegeven dan toen ik 10 of 20 jaar was.

Dit vinden we vaak logisch, want dan ben je nog als kind in ontwikkeling. Maar als volwassenen verwachten we dat je het antwoord op die vragen, wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik, weet en lijken we te denken dat dit een vast gegeven is geworden. 

Niets is minder waar. Ik ben nog steeds in ontwikkeling! Ik verander, groei en mijn vaardigheden, behoeftes, drijfveren en interesses veranderen ook. Misschien niet even snel als vroeger, maar nog steeds. En tot slot verandert alles om mij heen ook continue. Mijn omstandigheden en mijn omgeving zijn niet meer hetzelfde als eerder en dit vormt mij. Het leven leert ons dagelijks lessen en soms life-changing ervaringen en dit alles heeft toch invloed op onze baan keuzes? 

Zoals Erik Smithuis (oprichter 4YoungPeople) ook heel treffend heeft gezegd in een interview over het vinden van een droombaan:

Besteed veel tijd aan het kiezen van je eigen weg, ook als het spannend is. Daar waar het spannend is, wordt je vertrouwen getest. Iemand die moedig is, is iemand die het ondanks de angst toch doet.

Zelf keuzes maken

Natuurlijk geloof ik dat ieder mens zo een basis heeft aan kwaliteiten en talenten die goed bij hem of haar past, in het nemen van regie over je leven en in eigen verantwoordelijkheid. Dat je plannen kunt maken en een loopbaanpad kunt uitstippelen voor jezelf passend bij je (huidige) interesses, passies en doelen. Maar het kan helpen om met een bepaalde nuchterheid en mildheid te kijken naar je eigen loopbaankeuzes en jezelf ook ruimte te geven in dit leven om te ontdekken en je koers te wijzigen waar nodig. Misschien dat een sabbatical jou hierbij kan helpen.

Hou het dicht bij het nu, want dat is wat je wel weet, hebt en kent. Vanuit daar stippel je de toekomst uit, voor zover dat binnen jouw handbereik ligt.  

Als jij op zoek wilt naar je droombaan, be my guest. Sterker nog, het oriëntatieproces naar een baan die goed bij mij past onderga ik op dit moment zelf ook. Er is genoeg input te vinden en er zijn goede loopbaancoaches die je bij deze stappen graag ondersteunen. Om jou te helpen wat binnen in jou al aanwezig is, zichtbaar te maken naar buiten toe en hier passende keuzes bij maken. Ik hoop dat je hierin wel met een stuk mildheid naar jezelf kan kijken, en hou het dichtbij het nu! 

Je eigen definitie van je droombaan

Wat is voor jou überhaupt de betekenis en definitie van een droombaan? Begin daar maar eens mee, voordat je ernaar gaat zoeken. Misschien kom je erachter dat je hem allang hebt gevonden.

En als je dan toch gaat zoeken, hou het dan behapbaar en begin maar eens met een keuze voor nu en de komende vijf jaar. Neem van mij aan, over vijf jaar ziet jouw en mijn leven (en de hele wereld!) er toch weer heel anders uit dan nu. Deels omdat je hier zelf keuzes in maakt, deels omdat het leven ons op plekken brengt waar we dat zelf nooit hadden kunnen bedenken. 

Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar heb je tot op heden die ene droombaan nog niet gevonden. Dan hoop ik dat als je op je oude dag terugkijkt op je werkzame leven, je kan zien dat elke werkervaring, elke loopbaankeuze, elk succes en leerervaring, hebben geleid tot de plek waar je vervolgens moest zijn. En dat je alles bij elkaar je eigen unieke droomloopbaan hebt gehad! 

Succes met het zoeken naar jouw droombaan of succes met het stoppen ernaar te zoeken.

Vragen die je kunnen helpen in je zoektocht naar een baan

  • Welke passies heb je al in je leven, die je meer zou willen inzetten in een werkomgeving?
  • Wat is er voor jou, in jouw leven, nu ideaal qua werk? Rekening houdend met alle aspecten van je leven?
  • Welk werk zou je vanaf maandag willen doen, ook als je er geen geld voor zou krijgen? 
  • Wat zijn je antwoorden nu op de vragen wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
  • Wat is voor jou uniek en bijzonder? Zijn dat grootste, wereldse zaken? Of kan het ook dichterbij? Waar krijg jij een glimlach van op je gezicht?
  • Welke dingen doe jij zo graag, dat ook al kost het je tijd en moeite, je het toch blijft doen?
  • Wanneer is een baan gewoon? Wat bepaalt voor jou de (toegevoegde) waarde van je baan? 
  • Weet je goed wie je nu bent? Hoe belangrijk vind je het dat wie jij bent in je werk zichtbaar wordt? Op welke plekken kan dit nog meer?  

Wil jij ook meer van minder?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

We delen je e-mailadres niet met anderen