Water is één van de meest aanwezige elementen op onze aarde en ook, nee juist, in Nederland hebben we overal en altijd water om ons heen. Het is voor ons iets vanzelfsprekends. Niet alleen in ons land, maar ook in ons lichaam is water volop aanwezig. We bestaan voor zo’n 70% uit water.
Waarom is het ondanks deze overvloed toch goed om zuinig te zijn met water en hoe kun je dan besparen op je waterverbruik? Wij onderzochten het bij ons thuis en helpen je graag bij je zoektocht naar minder waterverbruik.
Waarom zou je zuinig zijn met water?
Toegegeven, water besparen hoef je niet voor je portemonnee te doen. 1000 liter drinkwater kost je ongeveer 1 euro. Dit heeft voor de meesten geen impact en geldbesparing is dan ook niet de primaire motivatie. Als je water wil besparen, doe je dit vooral voor het milieu, met besef voor het grotere plaatje.
Water is in Nederland goedkoop, maar de impact op het milieu is ook hier best groot. Voor het zuiveren en rondpompen van water is veel elektriciteit nodig. Het opwekken van elektrische energie gebeurd veelal niet duurzaam. Daarnaast zit verontreinigd water vol met allerlei elementen die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid. Tijdens een ingewikkeld zuiveringsproces worden er verschillende processen en chemicaliën gebruikt om het water te reinigen. Ook het waterverbruik thuis heeft invloed. Zo kost het verwarmen van water veel gas, wat tal van nadelige milieueffecten heeft.
- Voor waterwinning met behulp van pompen is veel elektriciteit nodig.
- Waterzuivering is slecht voor het milieu omdat het water rondgepompt moet worden in grote bassins, wat veel energie kost.
- Het transporteren van water naar jouw woning door middel van pompen kost ook veel energie.
- Voor het verwarmen van water zijn fossiele brandstoffen nodig.
- Waterzuiveringsinstallaties gebruiken chemicaliën om het water te reinigen.
- Vrachtwagens moeten afval uit het vervuilde water naar afvalstortplaatsen rijden, wat veel brandstof kost.
- Het grondwaterpeil wordt in periodes van grote droogte aangetast, wat invloed heeft op onze natuur.
Misschien denk je dat jij hier weinig invloed op kan uitoefenen, maar met een paar simpele veranderingen kun je al veel verbeteren in je waterverbruik.
Waterbesparing in 3, 2, 1…
Wij hebben samen een klein onderzoek gedaan om te kijken hoe wij thuis op water kunnen besparen. Bij elke meting hebben we gebruik gemaakt van de watermeter in de kelder. Die geeft tot op de deciliter nauwkeurig het verbruik aan. Door op dat moment verder geen water te gebruiken en de stand voor en na de actie te noteren komen we op een verbruik van het water uit.
Onze resultaten delen we graag met je. Hopelijk inspireren we je daardoor om ook je waterverbruik te verminderen. Er zijn honderden tips om minder water te verbruiken. Om het praktisch te houden hebben we hier een aantal belangrijke grootverbruikers uiteengezet.
Dit is wat wij jaarlijks kunnen besparen op ons waterverbruik:
- Douche: 23.400 liter
- Toilet: 18.250 liter
- Wasmachine: 1.092 + 2.080 liter
- Vaatwasser: 985 liter
In totaal kunnen wij dus zo’n 45.807 liter water (45 kuub) besparen per jaar. Nu zijn we met enkele van deze punten al een paar maanden bezig, maar vanuit onze startpositie kunnen we dit dus met zo’n 45.000 liter terugbrengen. Hieronder leggen we uit hoe we dat kunnen bereiken.
Waterbesparing tip 1: korter douchen
Ik ben een groot fan van douchen, dus deze doet best een beetje pijn: een minuut korter douchen scheelt 6,3 liter water. Ik stond er regelmatig 10 minuten onder, vooral in de winter, dus hier is wel wat winst te behalen. Daarnaast sport ik vaak en douche ik gemiddeld zes keer per week. Door vijf minuten korter te douchen en de spaarstand van de douche te gebruiken kunnen we zo’n 11.700 liter water per jaar per persoon besparen. Voor ons samen dus zo’n 23.400 liter water.
Hoe hebben we dit berekend?
Onze douche heeft twee standen. Een gewone stand a 6,3 liter per minuut en een eco-stand a 5,1 liter per minuut. Met zes keer per week tien minuten douchen kom je op het volgende uit:
- 10 minuten douchen gewoon:
6,3 liter x 10 minuten x 6 dagen x 52 weken = 19.656 liter - 10 minuten douchen spaarstand:
5,1 liter x 10 minuten x 6 dagen x 52 weken = 15.912 liter
Alleen al door de spaarstand te gebruiken kun je dus zo’n 3.744 liter water minder verbruiken. En we kunnen nog een stap verder. De tijd verkorten:
- 5 minuten douchen gewoon:
6,3 liter x 5 minuten x 6 dagen x 52 weken = 9.828 liter - 5 minuten douchen spaarstand:
5,1 liter x 5 minuten x 6 dagen x 52 weken = 7.956 liter
Vergelijken we nu 10 minuten douchen op de normale stand met 5 minuten douchen op de spaarstand, dan besparen we 11.700 liter water per persoon.
Als je er voor kiest om nog een dag minder te douchen en je wat vaker te wassen, dan verbruik je gemiddeld nog maar 5.304 liter water per persoon. Dan besparen wij bijna 75% op het initiële gebruik (19.656 liter).
Waterbesparing tip 2: de bespaarknop van het toilet gebruiken
Door op een zuinige manier het toilet door te spoelen kunnen wij samen zo’n 18.250 liter water per jaar besparen. Dit is 9.125 liter per persoon. Een ruime 9 kuub aan water.
Hoe hebben we dit berekend?
Een vol toilet doorspoelen kost (bij ons) 8,7 liter water. Laten we zeggen dat we per persoon zo’n 6 keer per dag gebruik maken van het toilet. In ons tweepersoonshuishouden is dat 12 x doorspoelen per dag.
- 12 x 8,7 liter = 104,4 liter per dag x 365 dagen = 38.106 liter
Gebruiken we de spaarknop dan verbruiken we maar 3,7 liter. Per toiletbeurt besparen we dus 5 liter. Laten we er even vanuit gaan dat we per dag één keer de grote knop moeten gebruiken (je snapt wel waarvoor), dan komen we op het volgende uit:
- 8,7 + 8,7 + ( 10 x 3,7 liter) = 54,4 liter per dag x 365 dagen = 19.856 liter
De bespaarknop scheelt ons dus 18.250 liter water per jaar.
Waterbesparing tip 3: het juiste wasprogramma
De wasmachine is een echt watermonster. Met het juiste wasprogramma bespaar je al gauw 5 liter per wasbeurt, wat bij ons neerkomt op 1.092 liter water per jaar. Nog beter is het om een wasje minder te draaien. Een goed uitgezochte kledingkast kan je helpen om minder vaak te wassen. Daar bespaar je per jaar nog zo’n 2.080 liter water extra mee.
De fijne was is het meest zuinige programma qua waterverbruik. Evelien was totaal geen fan van het eco-wasprogramma omdat het zo lang duurt. Bijna 3 uur! Niet erg als het ook echt minder water verbruikt, maar dat doet het dus niet. Ik heb even rondgekeken en het blijkt dat het eco-programma vooral bespaart op energieverbruik omdat het water langer inweekt, waardoor de temperatuur lager kan blijven. Dit is dan wel weer beter om vlekken uit kleding te krijgen. Misschien dat het qua stroomverbruik wel uit kan, maar dat hebben we (nog) niet gemeten.
Hoe hebben we dit berekend?
Wij hebben de wasmachine op drie verschillende wasprogramma’s gedraaid, allen op 40 graden. Hieruit kwam het volgende waterverbruik naar voren:
- Witte bonte was: 40 liter
- Eco was: 38 liter
- Fijne was: 33 liter
Per week draaien we gemiddeld zo’n drie wasbeurten, wat neerkomt op het volgende:
- Witte bonte was: 40 liter x 3 wasbeurten x 52 weken = 6.240 liter
- Eco was: 38 liter x 3 wasbeurten x 52 weken = 5.928 liter
- Fijne was: 33 liter x 3 wasbeurten x 52 weken = 5.148 liter
De fijne was scheelt dus ten opzichte van het meest standaard gebruikte wasprogramma (witte bonte was) zo’n 6.240 – 5.148 = 1.092 liter per jaar.
Waterbesparing tip 4: de eco-stand van de vaatwasser gebruiken
Het lijkt ten opzichte van bovengenoemde getallen misschien niet veel, maar voor deze besparing hoef je maar weinig moeite te doen. Door de eco-stand van de vaatwasser te gebruiken besparen we zo’n 985 liter water per jaar. Ook hier kun je extra besparen door minder vaak de vaatwasser te gebruiken. Dit scheelt zo’n 15-18 liter per keer.
Hoe hebben we dit berekend?
De vaatwasser heeft verschillende programma’s. Het auto programma verbruikt 17,9 liter en het eco programma verbruikt 15,2 liter. Wij gebruiken onze vaatwasser gemiddeld 1 x per dag.
- Normaal programma: 1 x 365 x 17,9 liter = 6.533 liter
- Eco programma: 1 x 365 x 15,2 liter = 5.548 liter
Het verschil tussen beide is 985 liter water per jaar. En dan rekenen we het lagere stroomverbruik nog niet eens mee. Een easy win dus!
Bonustips voor nog minder waterverbruik
Met deze tips kun je het waterverbruik nog verder terugbrengen:
- Drink niet hangend onder de kraan, maar vul je flesje water. Per keer dat je dit doet beland er namelijk zo’n 250 milliliter direct in de spoelbak in plaats van in je mond.
- Gooi je restjes water uit je flesje, van bijvoorbeeld de dag ervoor, bij de planten, in de gieter of drink het gewoon op.
- Kook je eitjes bij de pasta, rijst of aardappelen in. Zo verbruik je al gauw zo’n 2 liter water minder en je gasverbruik daalt ook nog eens.
- Gooi het gekookte water niet meteen weg. Soms is het water nog schoon en kun je er thee van zetten. Kan dat niet, dan kun je het afgekoelde water gewoon bij je planten ingooien.
- Minimaliseer het afspoelen van groenten en dergelijke.
- Minimaliseer het afspoelen van je handen.
- Wil je de planten in jouw tuin water geven? Kijk even naar het weer. Misschien komt er morgen wel een bui en kan het prima even wachten daarop.
- Denk na over de producten die je koopt, zoals kleding. Ook hier wordt veel water voor gebruikt. Daarover later meer!
Wat levert waterbesparing op?
Als je alleen de grootste besparingen uitvoert, dan bespaar je al gauw tienduizenden liters water per persoon per jaar. In geld is dat niet veel, maar het is een flinke verbetering voor het milieu. De impact hiervan gaat uiteindelijk verder dan de grenzen van Nederland gezien we één aarde hebben, waarbij alles met elkaar in verbinding staat. Het milieu denkt niet in landsgrenzen.
Nu is het tijd voor jou om aan de slag te gaan. Welke besparingen kun jij doorvoeren? En kun je nog andere manieren bedenken om water te besparen? Als je nog tips hebt horen we dat graag (bijvoorbeeld via Instagram of e-mail).