Doe je mee aan World Cleanup Day

Doe je mee aan World Cleanup Day

Op zaterdag 21 september is de World Cleanup Day. In 160 landen wordt op deze dag massaal gejaagd op zwerfafval. Het doel is om de leefomgeving schoner te maken en met het registreren van de hoeveelheid afval te zoeken naar structurele oplossingen voor vervuiling. In onze stad zijn er inmiddels negen acties om afval op te ruimen.

Omdat dit initiatief goed past bij ikwilminder hebben we zelf ook een actie opgezet waaraan jij mee kan doen. Doe mee aan deze wereldwijde actie en maak jouw leefomgeving en die van al het oceaanleven een stukje beter #minderafval.

Terugblik op onze cleanup actie

Update 22 september 2019

Hoe kijken jullie terug op de actie?

We kunnen niet anders concluderen dan dat onze cleanup actie een groot succes was. Met 13 volwassenen en vijf kinderen hebben we zowel wandelend als hardlopend een groot gebied schoongemaakt.

Wat wel tegenviel was het gebruik van de Literatti-app. Die was net deze week geupdate, maar de versie was niet echt stabiel. Zo konden we geen eigen groep aanmaken en liep de app regelmatig vast bij het taggen van afval. We hebben dus maar weinig kunnen vastleggen. Dat is erg jammer, want de data is belangrijk om structurele oplossingen te vinden voor zwerfvuil.

Tot slot was het erg fijn dat we veel materiaal van Mooi Schoon konden gebruiken zoals vuilniszakken, handschoenen, grijpers en veiligheidshesjes. Dit maakte ons werk veiliger, efficiënter en hygiënischer. 

Hoeveel afval hebben jullie opgehaald?

In totaal hebben we ruim acht volle vuilniszakken aan zwerfvuil verzameld. Dit hebben we (ik, Evelien kon de stank niet aan) thuis gescheiden, zodat een groot deel gerecycled kan worden. De acht vuilniszakken:

 • 1x plastic afval
 • 1x plastic flesjes
 • 2x blikken
 • 2x restafval
 • 1x wit glas
 • 1x bruin glas

Wat ons opviel is dat bijna al het afval (op de twee zakken restafval na) geschikt is om te recyclen. We vonden vooral blik, plastic en glas.

 • 300+ Sigaretten
 • 203 Blikken waarvan +/- 120 bier, 60 energy drink, 33 overige
 • 48 Plastic flesjes
 • 37 Pakjes sigaretten
 • 20 Flessen van glas
 • 10 Aanstekers
 • 1 Hoefijzer
 • 1 Fietspomp
 • 4 Handschoenen
 • 1 Spanband
 • 1 Ruitenkrabber

Waar kwamen jullie het meeste afval tegen?

Het viel ons op dat er vooral veel afval te vinden was op hangplekken, onder viaducten, bij bankjes. Ook langs fietspaden, langs autowegen en met name bij stoplichten was veel zwerfafval te vinden. Gelukkig troffen we in de bossen relatief weinig zwerfvuil aan. 

Doen jullie volgend jaar weer mee?

Als er volgend jaar een World Cleanup Day is dan zijn wij zeker van de partij. Daarnaast kwamen we op deze dag ook tot de conclusie dat het een kleine moeite is om tussendoor ook eens wat zwerfafval op te ruimen. Zo is een vuilniszak in de auto een goed uitgangspunt om wandelgebieden en parkeerplaatsen schoon te kunnen maken.

Iedereen bedankt voor het helpen en promoten!

Doe mee met onze plogging actie

Ploggen is een Zweedse hardlooptrend waarbij je tijdens het hardlopen afval verzamelt. Het is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (pakken) en ‘joggen’. Tijdens het hardlopen maak je de omgeving waarin je graag beweegt een stuk schoner en opgeruimder. 

Wij hebben zelf ook een actie aangemeld en we zouden het leuk vinden als je mee doet. Op zaterdag 21 september om 9:00 verzamelen we bij het Engelse Werk in Zwolle (P restaurant). Dit prachtige bos verdient het om schoon en opgeruimd te zijn. Daarom combineren we deze ochtend onze sportactiviteit met het opruimen van zwerfafval. We gaan hardlopend, ieder op zijn eigen tempo, de omgeving schoonmaken. Joggend kun je een groot gebied beslaan en dus kunnen we veel afval verzamelen. Voor afvalzakken wordt gezorgd, maar neem voor de hygiëne eventueel zelf handschoenen mee (die je daarna uiteraard niet weggooit).

Hoe kan ik meedoen met jullie actie?

Natuurlijk kun je op zaterdag 21 september om 9:00 ‘s ochtends ook gewoon langskomen bij het Engelse Werk om te helpen.

Checklist afval opruimen

Kom je ons helpen 21 september of ben je van plan zelf zwerfvuil op te ruimen bij jou in de buurt? Dan zijn er een paar punten waarop je moet letten om veilig en effectief te werk te gaan.

 • Denk aan je veiligheid, ga niet bij drukke wegen opruimen en blijf op het verkeer letten.
 • Neem handschoenen mee voor de hygiëne, die je daarna natuurlijk niet weggooit.
 • Neem voldoende vuilniszakken mee.
 • Gebruik de Literatti-App om je afval te registreren en zorg voor voldoende batterij.

Ga op trash hunt met je kinderen

De Literatti-App kun je het hele jaar door gebruiken en is perfect voor een trash hunt met je kinderen. Ga samen op zoek naar afval en breng het afval probleem in kaart. Er is een score board en je kunt zien welke items het meest gevonden worden. Als je erover nadenkt is het voor een kind niet veel anders dan schatzoeken. Bovendien maak je ze spelenderwijs bewust van het afvalprobleem en zijn ze zich er later bewuster van om geen afval op straat te gooien. Een volgende generatie hoeft dan wellicht geen World Cleanup Day meer te organiseren.

In de Literatti-App kun je heel eenvoudig een club joinen of een eigen club aanmaken. Als je de Plastic Soup Foundation Trash Hunters club joint komt de data bij hen terecht en kunnen ze daarmee weer structurele oplossingen zoeken.

De 10 meest gevonden zwerfvuil items

World Cleanup Day 2018 resultaten zwerfafval
Het meest aangetroffen zwerfafval tijdens de World Cleanup Day 2018 volgens Plastic Soup Foundation.

Uit onderzoek blijkt dat 80% van het afval dat in de oceanen en rivieren gevonden wordt zijn oorsprong op het land heeft. Om zoveel mogelijk afval en plastic op te ruimen is er in 2018 ook een World Cleanup Day geweest. 18 miljoen vrijwilligers verzamelden op één dag ruim 88 miljoen kilo afval. In Nederland werden er 35.524 items opgeruimd. Veel van dit afval is door de Plastic Soup Foundation in kaart gebracht. Deze tien producten worden het meeste aangetroffen:

 1. Sigaretten
 2. Blikje
 3. Verpakking
 4. Fles
 5. Beker
 6. Snoep
 7. Zakjes
 8. Flessendop
 9. Rietje
 10. Drinkpakje

Afval en informatie verzamelen

Het doel van de actie is tweeledig. Allereerst moet er natuurlijk afval opgeruimd worden. Maar het doel is ook informatie over zwerfafval te verzamelen. Dit komt uit de email die ik heb ontvangen bij het aanmelden:

Welke verpakkingen komen het meest voor in het milieu? Van welk materiaal zijn ze gemaakt? Wie zijn de producenten van deze items? Dit zijn voorbeelden van vragen die we hopen te beantwoorden, en daar hebben we jouw hulp voor nodig! Door zwerfafval goed in kaart te brengen, kunnen we namelijk de bronnen van het probleem identificeren en confronteren. Registreer daarom het afval in de Litterati-app, voordat je het opruimt.

Dus, doe je met ons mee? Ga naar de website worldcleanupday.nl en meld je aan voor onze opruimactie of een actie bij jou in de buurt. Is er in jouw woonplaats nog niets georganiseerd? Bedenk dan zelf een leuke actie. Mocht je 21 september al andere plannen hebben. Geen nood, zwerfafval opruimen kan natuurlijk elke dag van de week. Help je mee de wereld een stukje schoner te maken?

Wil jij ook meer van minder?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

We delen je e-mailadres niet met anderen