Een drukke maand
December is een drukke en stressvolle maand. Toch!? De aanzet hiervoor begint al in oktober. Dan worden de eerste vragen gesteld: “Wat doen jullie met sinterklaas?” Niet veel later, begin november, komen de peilingen voor de feestdagen: “Wanneer kunnen jullie langskomen? En bij wie spreken we af?” In deze maand elkaar ontmoeten is net een puzzel leggen. Gelukkig hebben we hier met elkaar een oplossing voor bedacht. Ooit is er een tweede kerstdag ingesteld, maar bij ons mag er nog wel een 3e of 4e kerstdag bij. In deze drukke periode slaan alle media op hol. Er is niets anders meer te zien dan reclames over cadeautjes, feestdagen, eten en drinken. Oh en vergeet vooral niet om een kerstboom en nieuwe kleding te kopen want met de kerstdagen moet alles er tip-top uitzien.
Een stressvolle periode
Eigenlijk is het hele laatste kwartaal een drukke periode en niet alleen december. We moeten alles in het oude jaar afronden voor een schoon begin van het nieuwe jaar. Kortom, die drukke periode begint al na de zomervakantie. De maanden vliegen voorbij, we hebben privé en op het werk een waslijst aan afspraken en we zijn allemaal druk, druk, druk.
Meedoen in het drukte systeem
Niet alleen in december, maar ook in de rest van het jaar, kun je het druk hebben. We hebben volle agenda’s met verplichtingen én activiteiten waar we zelf voor hebben gekozen. Maar ook ontspanning en leuke uitjes kunnen in een volle agenda als een moetje voelen en zelfs voor stress zorgen.
Zelf vind ik de volgende antwoorden erg typerend als je aan iemand vraagt hoe het gaat:
- ‘Ja, wel goed. Druk heah’
- ‘Druk, druk, druk’
- ‘Ik ben druk, dus moet even door’
- ‘Ik heb geen tijd. Ik ben druk’
Druk zijn zit in ons systeem. Zo schrijft Happinez in een artikel over druk, druk druk:
Ergens is in onze maatschappij het idee ontstaan dat druk zijn synoniem is voor succesvol zijn. Hoe voller de agenda en hoe groter de verplichtingen, hoe interessanter ons leven is. Dat dit idee is ontstaan is niet per se gek. De mensheid is gebaat bij groei en vooruitgang. Alles in onze wereld – van de natuur tot de economie en technische uitvindingen – is daarop gericht. We willen altijd meer, sneller en beter. Zo zijn wij mensen eeuwenlang geconditioneerd, waardoor het nu helemaal in ons systeem zit.
Eerder dit jaar nam ik een sabbatical en werd mijn agenda ineens een stuk leger. Wanneer mensen mij dan vroegen hoe het ging, dan was ik soms geneigd om vooral te vertellen welke dingen ik wél had gedaan. Het leek toen alsof ik, door niet te werken, minder succesvol was en niet meedeed aan ‘het drukte systeem’ om mij heen.
Wat mij bezighoudt is het innerlijk conflict wat we op dit punt lijken te hebben. Aan de ene kant hebben veel mensen last van stress en het gevoel te druk te zijn en aan de andere kant lijken we het ook zelf in stand te houden.
Bewust of onbewust willen we niet opgeven wat we allemaal zo fijn of belangrijk vinden. Of we vinden dat iets nu eenmaal moet. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om werk, onze spullen of onze hobby’s. En al die sociale afspraken in de weekenden, die onze agenda nog voller maken, willen we eigenlijk ook niet missen.
Multitasken
Sommige mensen zijn altijd druk. De één komt bij drukte tot bloei, de ander wil zich niet aanstellen of graag mee blijven doen met de rest. Weer anderen zijn diep van binnen bang dat alles instort als ze een stapje terug doen.
We maken het onszelf en anderen niet altijd even makkelijk en het kan een hele uitdaging zijn om goed voor jezelf te zorgen. Hoewel ik mij al een lange tijd ontspannen en niet te druk voel, is dat een tijd lang echt wel anders geweest.
Dat je iets kunt doen betekent nog niet dat je het moet doen
Nice girls don’t get the corner office
Ik heb niet de illusie dat er één antwoord is of oplossing op het druk zijn. Natuurlijk zijn er situaties en omstandigheden te bedenken waarop je keuzevrijheid beperkt is en het echt aanpoten is. Dit verschilt sterk per persoon en per situatie en is niet met het schrijven van een paar woorden op te lossen. En tegelijk is het juist je woordkeuze waarin je al een begin kan maken.
Het grote verschil tussen iets hebben en iets zijn
Onze taal zit bijzonder in elkaar. Als liefhebber van taal kom ik steeds meer achter de kracht van woorden. Het uitspreken, schrijven of lezen van bepaalde zinnen kan echt impact hebben. Op jezelf maar ook op een ander. Dit is iets wat Remco en mij geïnspireerd heeft om deze website te maken.
Wanneer het gaat om druk zijn dan triggert mij direct het woordje zijn. Hoewel het technisch een correcte term is, wil ik er toch even op inzoomen.
We zeggen heel vaak: “ik ben druk.” Daardoor lijkt het bijna een onderdeel van je identiteit te zijn. Alsof het echt iets essentieels zegt over jouw bestaan. Maar jij bent toch veel meer dan alleen maar je volle agenda?
Je bent niet druk, je hebt het druk. Het is niet wie je bent, het is wat je doet. En in dit geval kun je afstand doen van wat je hebt. Het is een keuze om te blijven doen wat je doet of het anders aan te pakken. Dus niet, “Ik ben druk”, maar “Ik heb het deze maand druk en daarom kies ik ervoor om het volgende maand minder druk te hebben.” Zo houdt je meer regie over jouw drukke leven.
Wat je zegt ben je zelf
Wat je zegt ben je zelf wordt vaak gebruikt in situaties waarin een kind iets lelijks zegt tegen een ander. In deze kinderlijke opmerking zit een wijze les verborgen: wanneer je blijft zeggen dat je druk bent zul je dat ook blijven (wat je zegt ben je zelf) en dat zul je vervolgens ook zo voelen.
Druk zijn is geen feitelijke situatie. Het is jouw beleving van wat er op dat moment in jouw leven is. Er is geen norm of quota waarin je de grens van een druk leven bereikt. Dit is iets wat je zelf ervaart, wat per persoon en situatie verschilt en wat zelfs per moment van de dag, de week of maand verschillend ervaren kan worden.
Wat kun jij hier nu mee? De eerste stap is om te beseffen dat jij zelf de regie hebt over je eigen leven en hoe jij dit indeelt. Als je het druk hebt of druk ervaart, begint het wel bij jezelf om de vraag te stellen wat je ermee kan doen. En door uit te spreken dat je het druk hebt, en niet druk bent, kun je al wat ruimte scheppen waardoor je ervaart dat je soms drukte weg kan geven. Dan zeg je: “Nee dank je, ik hoef niet meer drukte. Ik heb momenteel al genoeg :-) .”
Wat betekent het dat je het druk hebt?
Wanneer je de komende week de vraag gesteld wordt: “Hoe gaat het nu met je?” Wil je dan even twee tellen vertragen voor je antwoord geeft? Misschien voel jij je echt te druk. Zeg dat dan gerust maar vertel dan ook wat dit voor jou betekent. Vind je het wel prima of heeft het een andere impact? Wat is je motief om het te zeggen? Wil je laten merken hoe succesvol je leven is en hoeveel je te doen hebt? Of wil je vooral delen wat je bezighoudt en durf je ook eerlijk te vertellen wat de keerzijde van de medaille is?
Als de ander het druk heeft
Misschien herken je je helemaal niet in wat je tot nu toe hebt gelezen. Jij bent je wellicht al heel bewust van de impact van stress en drukte op je leven en misschien maak je hier al goed overwogen keuzes in. Of je bent van nature gewoon super chill en jij laat je de kop niet gek maken. Lucky you!
Nu weet ik zeker dat jij vast wel mensen om je heen kent die dit anders ervaren. Dat wanneer jij aan iemand vraagt: “Hoe gaat het nu met je?” zij het antwoord geven: “Ja druk he.”
En wat doe je dan? Ga je dan daar in mee? Vraag je naar de volle agenda van die persoon? Of voelt het voor jou als zo’n dooddoener dat het gesprek eigenlijk vrijwel direct ten einde is.
Mijn oproep aan jou, maar natuurlijk ook aan degenen die zelf weleens stress ervaren, is om goed te luisteren en kijken naar je medemens. Wat zegt iemand eigenlijk als hij zegt dat hij druk is? Durven we met elkaar door te vragen wat dat voor hem of haar betekent en welke impact dat heeft? Misschien is er wel iets wat je kan betekenen om de druk wat weg te nemen en dat begint door goed te luisteren naar de ander en uiteraard naar jezelf.