Een paar maanden geleden kwam Remco ermee: “Eef, zullen we een tijd lang eerder opstaan?” Ik dacht: “Eerder? Alsjeblieft niet.” Ik ben behoorlijk gehecht aan bepaalde gewoontes in mijn leven en mijn slaapritme is daar één van. Een uur eerder opstaan mij niet gezien.
Een uur eerder opstaan..
Gemiddeld genomen slaap ik 8 uur per nacht. Ik ga rond 23 uur ‘s avonds naar bed en sta rond 7 uur ‘s ochtends op. Een prima ritme dat goed aansluit op mijn werkdag en voldoende ruimte laat voor activiteiten die ik ‘s avonds wil doen.
Eerder dan 7 uur opstaan, wat bij mijn vorige baan soms voorkwam vanwege reistijd, voelde echt als een straf. Dan is het nog nacht joh!
Dus ik juichte niet toen Remco met zijn voorstel kwam. Al heb ik er zelf ook weleens over nagedacht, tijdens mijn bezoek aan het klooster. Daar staan de zusters al om 4.30 op om juist in de vroege ochtenduren te doen wat ze het belangrijkste vinden op een dag.
Over veranderingen moet ik altijd even nadenken. Maar na een week dacht ik, waarom ook niet? Ik kan het toch een paar weken proberen en als het niet wat is, zet ik mijn wekker binnen een minuutje weer een uur later.
Elke verandering is een investering
Mijn twijfel vooraf ging er niet zozeer om of een uur eerder opstaan voordelen zou hebben. Al geruime tijd wordt gezegd dat vroeger opstaan bijdraagt aan de productiviteit en bovendien gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen. Er zijn tal van voorbeelden en redenen om eerder op te staan. Zoals ook in dit pleidooi van Bed-Rock te lezen valt.
(De gezondsheidsvoordelen en meningen hierover zijn trouwens niet eenduidig en hangen erg samen met leeftijd, bioritmes en andere leefomstandigheden.)
De twijfel zat hem meer in de investering die het van mij zou vragen. De moeite om deze verandering in gang te zetten. Wanneer ik eerder uit bed ga, is het ook belangrijk dat ik er eerder in ga om toch aan voldoende nachtrust te komen. En in de eerste fase zal het ook wennen zijn, waardoor het energie en moeite kost om deze verandering door te zetten.
Uiteindelijk was voor mij de doorslaggevende gedachte: het kostbaarste wat ik kan geven op een dag is mijn tijd. Niet alleen aan een ander, maar ook aan mijzelf.
Meer tijd om meer te doen
Toen we begonnen met onze challenge dachten we: mooi, een uur eerder opstaan betekent dat we de dag verlengen en nog meer kunnen doen. De productieve en taakgerichte kant van mij bedacht dat ik in dat ene uurtje een deel van mijn huishouden kon doen, kon sporten, lezen, schrijven en uiteindelijk ook eerder beginnen met werken.
In dit leven zijn we vaak al zo druk, druk, druk. En wanneer we dan wel wat tijd over hebben in onze agenda’s, vullen we dit bijna automatisch weer op met andere dingen. Waardoor we alsnog druk blijven.
Hetgeen we doen qua activiteiten of werk wordt zo een doel an sich en we moeten dan onze tijd zo efficiënt en effectief mogelijk benutten. Geen wonder dat we vaak zoveel stress ervaren.
Maar dat was toch niet mijn insteek van dat uurtje eerder opstaan? Ging het erom dat ik mijn takenlijst sneller kon afwerken of wilde ik iets anders bereiken met deze investering?
Meer tijd leidt ook tot minder
Een maand geleden begonnen we met deze nieuwe uitdaging. Elke doordeweekse dag om 6.00 uur de wekker!
De eerste week kon ik natuurlijk niet eerder in slaap komen. Dus de nachten waren iets korter en mijn ogen ‘s ochtends behoorlijk klein. Maar na ongeveer anderhalve week openden mijn ogen zich steeds een beetje makkelijker en merkte ik een natuurlijker ritme.
En zoals Remco al eerder schreef over hoeksteengewoontes die je leven veranderen, kan ook ik zeggen dat dit bij deze nieuwe gewoonte het geval is!
Het creëren van meer tijd in de ochtend – door slechts 60 minuten eerder uit bed te gaan – heeft veel gebracht. Meer tijd heeft geleid tot meer, maar daardoor óók tot minder.
Door dit ene uurtje heb ik in de afgelopen maand zeker meer kunnen doen. Maar ondanks dat ik meer heb gedaan ervaar ik veel minder stress.
Hoe komt dit?
De tijd voor wat ik belangrijk vind
In dat ene uurtje ‘s ochtends geef ik volledige ruimte aan mezelf en dingen die ik op dat moment belangrijk of fijn vind.
Wat dat is verschilt per week, maar denk bijvoorbeeld aan wandelen, yoga, lezen, in stilte zitten of liggen of een uitwerking maken van boeken die ik heb gelezen.
Het voelt voor mij alsof de wereld om 6.00 uur nog slaapt en daardoor deze tijd echt een kadootje is aan mijzelf. Een blanco moment zonder verwachtingen, appjes, werk of het gevoel dat ik achterloop.
Doordat ik de dag begin met iets voor mijzelf merk ik dat ik in de uren erna op een andere manier omga met het besteden van tijd aan een ander, aan mijn werk en aan mijn to-do lijst. Een goed begin van de dag zorgt ervoor dat ik met meer energie, rust, ontspanning en meer in balans de dag vervolg.
Elke dag neem je jezelf mee. Door mijn dag minder gehaast en minder gestresst te beginnen, voel ik mij gedurende de dag prettiger. Én, als mooie bijkomstigheid, ook nog productiever!
Door dat ene uurtje meer in het hier en nu te zijn, lukt het mij beter om de uren erna in het daar en dan te zijn.
Minder stress in 60 minuten
Ondanks dat veranderingen voortkomen vanuit een interne motivatie en ons wat kunnen opleveren, zal het ons vaak ook wat kosten. En heb je dit er voor over? Ik op dit moment wel! Als zullen er ook momenten zijn waarop ik er toch voor kies om nog een uurtje door te slapen:).
60 minuten! Dat is voor mij een hele eye-opener. Hoe kan jij 60 minuten van je dag anders inrichten? Of begin kleiner, met bijvoorbeeld 30 minuten. Vind je het de investering waard om uiteindelijk daardoor minder (stress) te ervaren?
Wil je meer lezen over dit thema? Remco schreef er eerder al over: Make your mornings rock, not suck (Engels).
Er is een ding waarvan we niet minder willen, maar meer altijd leuk is! En dat zijn mensen zoals jij die onze berichten lezen. Wil je ons ook volgen? Dat kan via de nieuwsbrief of via Instagram. Natuurlijk kun je ook zelf regelmatig terugkomen, maar zo hoef je er minder naar om te kijken. Handig toch?