Een klooster bezoeken is een bijzondere ervaring en misschien twijfel je of dit wel bij jou past. Ik geef je graag een aantal tips voor je keuzeproces en deel mijn eigen kloosterervaring met jou.
“Geduld is een schone zaak. Maar ook een frustrerende zaak. Ik voel druk, ik wil beginnen, ik wil starten voor 12.15 uur, de eerste Sekst-Noon. Maar een andere gast houdt de boel wat op. In mijn opinie dan… Ik weet, het is gewoon oké zoals het gaat. Er is geen goed of fout, geen perfectie. Hier zijn is voldoende, laat het zijn en laat het gewoon gebeuren. Maar ik wil graag deze dagen en de tijd zo optimaal mogelijk benutten. Alle diensten mee maken, echte stilte ervaren, nieuwe inzichten krijgen…. zucht ik wil weer van alles.”
Te druk om een retraite te plannen
De eerste zinnen uit mijn schrijfboekje, wat ik mee had genomen naar het klooster in België waar ik begin 2019 naar toe ben gegaan. Het boekje, een pen en drie boeken (welke ik uiteindelijk daar niet heb gelezen) was het enige wat ik mee had. Naast wat kleding en mijn wandelschoenen natuurlijk. Vier dagen zonder planning. Althans, zonder eigen to do acties en plannen. Puur het volgen van het ritme van het klooster en de zusters. Ik kwam gehaast binnen, zoals je leest. Ik had behoefte aan rust na een periode van stress op het werk en thuis en had een sabbatical genomen.
Al jaren werd ik enthousiast van het idee om eens naar een klooster te gaan. Ik hoorde ook steeds meer mensen in mijn omgeving erover. Even ontsnappen aan de drukte van alledag. Weg, pure stilte ervaren en echt even ‘een duik naar binnen’. Ondanks mijn interesse kwam het er telkens niet van. Ik keek wel eens, maar het kwam dan qua data nooit uit met het werk of met de plannen die ik in de weekenden al had. Ik had het te druk… te druk voor een retraite. Herkenbaar?
Hoe maak ik een klooster keuze?
Maar, het is er dan toch van gekomen! Op internet kun je allerlei verschillende soorten kloosters vinden. In Nederland, en dan vooral in het zuiden, vind je er al heel wat. Ook net over de grens in België zijn diverse kloosters te vinden. Hoe kom je dan tot een keuze? Hierbij 5 tips welke je kunnen helpen bij het maken van een keuze:
1. Vraag je omgeving
Wat bij veel werkt, werkt ook hier. Vraag aan mensen om je heen of zij wel eens een klooster hebben bezocht (of iemand die zij kennen) en of zij deze jou zouden aanraden. Het voelt vertrouwelijk om persoonlijk te horen hoe een klooster ervaring kan zijn en op welke wijze een klooster invulling geeft aan de diensten, begeleiding, vrije tijd en ruimte. Ikzelf heb ook via via ‘mijn klooster’ gevonden.
2. Georganiseerd (of niet)
Een kloosterretraite of bezoek is vrij populair. Er zijn dan ook diverse coaches, yoga docenten, spiritueel begeleiders die stilte- of kloosterretraites organiseren in samenwerking met een klooster. Ook organiseren kloosters zelf soms weekenden waarin een bepaald (religieus) thema centraal staat. Kenmerkend is vaak dat je met een groep bent, het gemiddeld 2-4 dagen is en het dagprogramma vast staat. Hierbij is vaak sprake van een structuur van ochtend, middag, avond waarbij de maaltijden ijkmomenten zijn. Eromheen ga je aan de slag met oefeningen, coach gesprekken, of juist bewust stilte periodes.
Er zijn ook kloosters waar je welkom bent om gewoon een aantal dagen mee te doen met het ritme van het klooster zelf. Zonder specifiek thema, externe begeleider of oefeningen. Wel is er een gastenzuster of -broeder voor vragen en naar behoefte een gesprek en wordt je uitgenodigd om (waar mogelijk) volledig mee te doen aan de dagorde van het klooster qua (gebeds)diensten en maaltijden. De tijd tussendoor is volledig vrij in te vullen. Ik koos voor deze ‘ongeorganiseerde’ ervaring.
3. Kosten kloosterretraite
Een klooster bezoeken is niet gratis. Je krijgt iedere dag 3 uitgebreide maaltijden (ik kreeg zelfs een uniek biertje bij het warme middagmaal), onbeperkt koffie en thee en een fijne en rustige slaapplaats. Daarnaast is er (vrijwel altijd) een gastenzuster of -broeder beschikbaar en is er non stop ruimte om te leren van de gebedsdiensten, andere gasten, gemeenschap en boeken. Daar wil je zeker voor betalen. Gemiddeld liggen de reguliere kosten op 35-45 euro voor een etmaal. Wanneer je deelneemt aan een georganiseerde retraite lopen de kosten meer uiteen.
4. Mannen of vrouwen
Je hebt kloostergemeenschappen waar mannen (paters en broeders of monniken) samen leven en je hebt kloostergemeenschappen waar vrouwen (zusters of monialen) samen leven. Bij de meeste kloosters die gasten ontvangen zijn zowel mannen als vrouwen welkom. Mocht het voor jou relevant zijn bij het maken van een keuze, kijk dan even op de website van het klooster naar de type gemeenschap en wat je hierin prettig vindt.
5. Religie
In het klooster wonen mensen die een godsdienstig leven leiden. De dagindeling met een orde van diensten is gericht op bidden en werken (ora et lebora) en toewijding aan God. Je bent in een klooster ook zeker welkom zonder dat je religieus of überhaupt gelovig bent. De oprechte gastvrijheid naar ieder mens is juist een van de meest bijzondere aspecten aan het klooster. Mocht je het nu wel relevant vinden welke godsdienst/religie aangehangen wordt, kijk hier dan op de websites naar. Er zijn diverse kloosterordes gebaseerd op een gemeenschappelijke geloofsopvatting of kloosterregel. Kloosterorden komen voor bij zowel het christendom (vanuit de Rooms-Katholieke kerk en de Protestantse kerk), de Islam en het Boeddhisme. Misschien mooi om hierin juist buiten je comfortzone te kiezen. Het heeft mij persoonlijk veel nieuwe inzichten gegeven.
Ik wilde minder en kreeg meer
Misschien ben je dit artikel gaan lezen omdat je zelf ook overweegt om naar een klooster te gaan. Of ben je gestresst en wil je een periode van rust en bezinning. Misschien wil je tijd nemen om een boek te schrijven of te studeren voor tentamens. Het kan zijn dat je zoekende bent naar betekenis in het leven. Je beweegredenen ken ik niet, maar zoals op veel plekken online te lezen is een klooster een mooie plek voor rust, meditatie, bezinning en echte quality time voor jezelf.
Dit heb ik zelf ook zeker ervaren. Maar eigenlijk was het nog meer dan dat. Wat ik van te voren nooit had verwacht was de impact van de kloostergemeenschap, op mij. Het was voor mij niet alleen een soort korte mini vakantie, oplaadmoment of manier om mij af te zonderen. Ik ging een grote massief bruine deur door om mij ergens af te sluiten voor ‘de wereld’, maar kwam binnen in een totaal andere wereld. Een wereld van 20 zusters die mij met open armen ontvingen, als 1 van hen, en mij inspireerden.
Vrede van het hart
Hoe bijzonder dat zij mij en zoveel andere mensen willen ontvangen, al vele jaren. Hoe bijzonder om te ervaren dat, ondanks de totale andere leefstijl, deze gemeenschap toch ook echt met beide benen in mijn wereld staat. Al deze gebouwen, kloosters, zijn rustpunten voor velen. Een oase van stilte. En in alles wat er in het klooster ‘minder’ is van mijn gewone leven ervoer ik toen ik wegging meer van een vervuld leven. En zo schreef ik voor mijn vertrek:
“De vrede van een hart kan gegeven worden via mensen, of zelfs één mens. Ik hoop een stukje van de vrede van de harten van deze zusters mee naar huis te mogen nemen. Er is een stukje van mijn hart wat hier achter blijft en een deel in mij wat is vernieuwd.”
Ben je benieuwd naar het klooster waar ik heen ging? Kijk dan eens op de website van Abdij Nazareth.
Twijfelde je misschien nog om een klooster te bezoeken of een retraite aan te gaan? Ik hoop dat dit artikel je twijfel heeft weggenomen, de tips je helpen in het maken van een keuze en dat je contact opneemt. Bel of e-mail ze, ja echt, in het klooster hebben ze ook gewoon internet!