Vijf jaar geleden hebben wij ons huis verbouwd. Dat was een flinke klus maar zeker de moeite waard. De oorspronkelijke badkamer was klein. Eén bij anderhalve meter. We besloten deze iets uit te breiden en gingen met ons eigen ontwerp aan de slag. Nu is onze badkamer met één bij tweeënhalve meter nog steeds klein te noemen, maar het heeft alles wat we nodig hebben.
De badkamer is een hele interessante plek als het aankomt op duurzame keuzes. We schreven al eerder over waterverbruik en hoe je met een aantal simpele stappen water kan besparen. Daarnaast bevinden zich in de badkamer veel producten die je vrijwel dagelijks gebruikt, waardoor zelfs een kleine verandering op de lange termijn veel impact heeft.
Kleine producten met een grote impact
Denk aan iets eenvoudigs als wattenschijfjes. De switch van wegwerp wattenschijfjes naar wasbare varianten heeft zeker een verschil gemaakt. Ons afvalemmertje raakt echt al minder snel vol.
Er is nog zoveel meer. Tandpasta, tandenborstels, gezichtsverzorging en make-up bijvoorbeeld. Maar ook WC-eend, toiletpapier en handdoeken. Daarnaast kun je duurzame keuzes maken ten aanzien van shampoo, douchegel, bodycrème en scrub, conditioner en stylingsproducten. En dan liggen er nog talloze producten in de la van ons badkamermeubel, die ik niet eens allemaal kan benoemen.
We waren dan ook blij toen we getipt werden over de producten van Shampoo Bars. Een duurzame oplossing voor in ieder geval één van onze verzorgingsproducten.
In onze zoektocht naar duurzame spullen hebben Remco en ik een afspraak met elkaar gemaakt. We willen een realistische en langetermijnverandering in onze leefstijl aanbrengen, dus gooien we niet ineens alles weg. We vinden het duurzamer om wat we hebben eerst op te maken of weg te geven. Dat is ook een betere keuze voor onze portemonnee.
Soms moet ik dus op mijn handen zitten om vanuit mijn enthousiasme niet meteen mooie, duurzame en nieuwe producten te kopen. Het is ook gewoon heel leuk om uit te proberen wat wel en niet werkt.
Shampoo en douchegel nodig
Ik was dus enthousiast toen Remco’s douchegel en shampoo op was. Ik mocht eindelijk op zoek naar een alternatief en keek gelijk naar een oplossing voor ons beide.
Waarom een alternatief? Omdat we merken dat we heel veel plastic flessen gebruiken die iedere zoveel weken of maanden als afval in de prullenbak belanden. Daarnaast zitten er soms chemische ingrediënten in producten die zorgen voor een sterke geur, houdbaarheid of dat het volop schuimt. Maar dat heeft mijn haar of huid helemaal niet nodig. En wat er hierdoor allemaal in het water belandt wil ik ook niet weten.
Ter achtergrond informatie voor een alternatief voor onze shampoo en douchegel keek ik eerst in ‘Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle’ van Marieke Eyskoot en lees ook wat Jessie en Nicky Kroon (van De Zero Waste project) op dit punt hebben uitgeprobeerd. We hebben er heel even over nagedacht om, net als hen, überhaupt geen shampoo meer te gebruiken (het schijnt dat je haar uiteindelijk zichzelf weer kan reinigen) maar dat zagen we toch niet zo zitten.
Shampoobars
We kwamen bij de webshop van Shampoo Bars uit en mochten van hen een paar producten uitproberen en kregen deze gratis. Hoe fijn is dat! #shampoobarsfamily
Een maand lang hebben we de producten uitgeprobeerd om echt te ervaren in de praktijk wat wij ervan vinden.
Wat we zelf allereerst heel prettig vinden bij Shampoo Bars is de informatie op de website. Bij alle producten in de webshop is een duidelijke omschrijving beschikbaar, met zowel de werking als de ingrediënten van de shampoo bars. Naast dat de bars zelf milieuvriendelijk zijn en dierproefvrij, wordt er ook nagedacht over de verpakking. Shampoo Bars verpakt plastic vrij en kiest voor biologisch afbreekbare verpakking. De opvulchips kun je zelfs oplossen in water.
Body Bar Ginseng & Body Bar Lavendel
Als douchegel kozen we de Body Bar Ginseng en Body Bar Lavendel. Het maakte Remco niet veel uit (want hij houdt erg van lavendel) maar de ginseng heeft een iets pittigere geur waarvan ik dacht dat het wel ‘mannelijk’ zou zijn. Enthousiast gingen we aan de slag en Remco kwam na de eerste keer douchen lachend naar me toe. Hij had het zeepblok (de body bars zijn vierkant) zowel in zijn handen gewreven als op zijn huid. Dit resulteerde in heel veel zeep en hij kon zichzelf van top tot teen insoppen. Het schuimt dus genoeg.
Ook de geur is heerlijk! Wanneer we de badkamerdeur open lieten rook onze hele bovenverdieping naar de bars.
Daarnaast werd onze huid er heel zacht van. Ik heb de afgelopen maand zelfs geen bodylotion of iets vergelijkbaars gebruikt om puur het effect van de body bar te ervaren. Mijn huid is nog nooit zo zacht geweest en totaal niet droog. Dus er kan door het gebruik van deze bar nog wel meer verdwijnen uit onze badkamer!
Less is better and none is best
Marieke Eyskoot
We waren er snel over uit. Die body bars zijn echt super. Enig minpuntje is misschien dat deze, in tegenstelling tot de shampoo bars, vierkant zijn waardoor het net iets minder handig vasthouden is. Ik heb ze drie keer laten vallen, omdat de boel toch wat glibberig wordt.
Na een maand zijn de body bars amper kleiner geworden, terwijl we ze bijna dagelijks (in verband met sporten) gebruiken.
Shampoo Bar Honing & Bamboe Houtskool
De shampoo bar gaan gebruiken vond ik een stuk spannender. Ik was mijn haar al jaren met dezelfde shampoo en conditioner, voor mijn krullen. Wanneer ik eens iets anders probeerde of mijn haar bij iemand anders waste, resulteerde dit altijd in stijler of vetter haar.
Ook hier bood Shampoo Bars uitkomst. Via de website kon ik makkelijk filteren op haartype en de werking is per bar duidelijk beschreven. Ik koos voor mezelf de Shampoo Bar Honing voor krullend haar en voor Remco de Shampoo Bar Bamboe Houtskool. Deze leek me vrij algemeen qua werking en is ‘mannelijk zwart’. Blijkbaar speelt dat in mijn onderbewuste keuzeproces mee….! :)
Foto’s van krullend haar
Ik begon met de shampoo bar op een dag dat ik geen afspraken had. Voor het geval mijn haar zou protesteren. Tijdens het wassen verbaasde ik mij erover dat het echt wel schuimde. Ik dacht dat dit veel minder zou zijn. Bij het uitspoelen voelde mijn haar wel wat stug en droog. Toen baalde ik even dat ik toch niet de conditioner bar erbij had besteld.
Maar de conditioner bleek totaal overbodig. Het resultaat is verrassend positief. Mijn haar blijft heel luchtig, super zacht én mooi krullend. Ik heb volgens mij die dag naar wel vijf mensen een foto gestuurd van mijn haar. Mijn enthousiasme maakte mij even blind voor de relevantie van die foto voor de ander.
Ik gebruik de shampoo om de dag en ben nog steeds tevreden. Mijn haar ziet er natuurlijk en verzorgd uit. En het krult nog steeds! De ene dag wel meer dan de andere. Maar dat had ik eerder ook. Misschien dat het iets minder stralend of glanzend is. Maar daar ben ik nog niet helemaal over uit.
Is de shampoo bar duur?
De prijs voor een gewone shampoo- of body bar is 6,95 euro per stuk. Dat klinkt misschien prijzig, maar ik bedacht mij later dat er veel meer merken zijn waarbij de producten deze prijs hebben. Daarnaast gaat een bar volgens de website gemiddeld 80 wasbeurten mee. Dat is bij ons zo’n drie maanden. Dus ook voor de portemonnee is het best een interessante keuze!
Accessoires voor de shampoo bars
Shampoo Bars breidt haar producten continu uit en blijft de producten ontwikkelen. Zo zijn er ook conditioner bars, bath bombs en diverse accessoires te koop. Wij kregen twee blikjes voor onderweg en een zeepplank om de bars op te bewaren.
Het plankje is wel echt nodig want de bars kun je niet gewoon laten liggen op een muurtje in je douche. De producten blijven dan nat en dat laat zeepresten achter. Wij hadden eerst alle vier de bars op het plankje liggen maar dit was te krap en het bleef tegen elkaar en aan het plankje plakken. Nu leggen we er maximaal drie op en dit gaat een stuk beter. Mijn tip zou zijn om de losse (bamboe) schaaltjes te gebruiken of om een leuke DIY te maken.
De blikjes voor onderweg hebben we inmiddels ook gebruikt. Dat ging prima. Belangrijk is om wel even te luchten, anders blijft de zeep vochtig in het gesloten doosje. We bedachten ineens dat het ook prettig is voor het reizen met een vliegtuig omdat je dan geen vloeistoffen mee mag nemen.
Duurzame keuze?
Het grootste voordeel van het gebruik van de zeepblokken is voor ons het afvalloze aspect ervan. Als de bar op is, is er geen restafval. Voor producten die je bijna dagelijks gebruikt, heeft dit over de totale duur van je leven absoluut impact. Ook wordt er voor de productie en het transport van deze barren, in vergelijking met reguliere plastic flessen, veel minder plastic en water gebruikt.
Toch blijft er discussie mogelijk, bijvoorbeeld over de ingrediënten. Er zijn meerdere aanbieders van zeepbarren en hoewel ze zeker milieu vriendelijker zijn, zijn niet alle ingrediënten per se goed te noemen voor je haar of zonder impact op het milieu. Zo ook het gebruik van palmolie. Shampoo Bars kiest ervoor om te reduceren in het gebruik van palmolie, maar het niet te boycotten. Er zijn ook bars te koop in de webshop zonder palmolie.
Kijken naar het totaal plaatje
Je kunt je bij elk product afvragen of het wel echt duurzaam is. Ik merk dat wij mensen geneigd zijn dit vooral te bekritiseren bij organisaties die claimen duurzaam te zijn of duurzame producten maken, terwijl we andere producten (die sowieso NIET duurzaam zijn) zonder discussie blijven gebruiken. Ook zijn er diverse eigenschappen/ingrediënten van een product die op verschillende manieren impact kunnen hebben. Wij hebben hier verder geen onderzoek naar verricht en ons advies is dan ook vooral om voor jezelf hierin afwegingen te maken.
Voor ons zijn de voordelen van de shampoo bar en de body bar tot nu toe groter dan de nadelen. Zowel als we kijken naar het gebruiksgemak als naar de effecten op onze huid, ons haar en onze afvalreductie. Daarnaast zien de gekleurde barren er ook nog eens mooi en clean uit en wordt de badkamer er een stukje overzichtelijk van. Ik kan nu al uitkijken naar het volgende product uit de badkamer wat aan vervanging toe is!
Heb jij tips of suggesties voor noodzakelijke en duurzame badkamerartikelen? Laat het mij weten.
Voor dit artikel hebben we samengewerkt met Shampoo Bars. Wij zijn positief over de mogelijkheid van Shampoo Bars om hun producten uit te proberen, maar dit heeft dit geen rol gespeeld in het beschrijven van onze ervaring. We zullen altijd met respect voor een organisatie schrijven, zonder te minderen op transparantie of eerlijkheid.