Een grote volle kledingkast
Het is al heel lang geleden en toch kan ik het me nog goed herinneren. Daar stond ik dan als 14-jarige puber voor mijn grote witte kledingkast. En wat baalde ik van wat ik zag. Het is niet zo dat ik weinig kleding had, maar het was ook zeker niet veel. Ik had vrijwel geen merkkleding en sommige dingen had ik al zo vaak gedragen dat ik ze zat was. Soms was mijn kleding alweer uit de mode en liepen mijn klasgenootjes er zo veel hipper bij.
Maar kleding wegdoen wilde ik ook niet, want dan was de aanblik van mijn kast helemaal treurig. Ik zette gerust al mijn schoenen op een rij, ook degene die ik allang niet meer droeg. Ik weet nog dat ik zelfs wel eens met vriendinnen onderling sprak over de hoeveelheid zomer schoenen, winter schoenen en hakken die we hadden. Wat vond ik het toen belangrijk om dan ook een groot aantal te kunnen noemen. Dat ik er vaak maar twee favorieten van droeg, zei ik er dan natuurlijk niet bij.
Nieuwe inzichten
Oef, het voelt bijna pijnlijk om dit op te schrijven. Dat er een tijd is geweest dat ik fantaseerde over een eigen huis waarin ik een grote inloopkast kon hebben waar ik al mijn kleding volledig uit kon stallen – het liefst op kleur – en wekelijks mooie nieuwe hippe items kon kopen. Die tijd waarin ik uitkeek naar een dagje shoppen en dan zoveel mogelijk plastic (ja dat was toen nog) tasjes vasthield en dan zeer tevreden naar huis liep met mijn vele aankopen.
Maar geloof me, het viel nog reuze mee. Ik had amper kleedgeld, en moest alles van mijn bijbaantjes financieren, dus veel kopen zat er niet in. Toch was het wel een sterke behoefte waar ik, toen ik meer ging verdienen als professional, ook echt wel eens gehoor aan heb gegeven. Maar nu ben ik van mening dat mijn vroegere ik ongelijk had. Meer kleding is niet beter en maakt mij ook zeker niet extra gelukkig.
Kleine meisjes worden groot
Wat is er dan veranderd? Ik denk dat er twee jaar geleden een proces is gestart. Wat hielp is dat ik toen eindelijk een walk-in closet kreeg. Dat lijkt een paradox, maar ik greep dat moment aan om eens kritisch door mijn kleding te gaan en dingen uit te zoeken. Ook ging ik steeds meer lezen over de hoeveelheid spullen in huis en over de kledingindustrie en dat heeft me kritischer gemaakt naar mijn keuzes hierin. Dat ik een kleinere kledingmaat kreeg speelde ook zeker mee :)
Dat iets goedkoop is wil niet zeggen dat het weinig kost maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt – Dit is een goede gids, Marieke Eyskoot
Een opgeruimde kledingkast
Ik vroeg mij af waarom ik zoveel kleding in mijn kast wil hebben hangen. Want daar komt het vaak wel op neer. Een groot deel van de kleding hangt of ligt er maar gewoon. Ik kijk ernaar en als ik dan even goed nadenk besef ik dat ik het soms al meer dan een half jaar niet gedragen heb.
Wat moet het dan nog in mijn kast? Welke waarde heeft het dan voor mij? Misschien kan ik er beter iemand anders blij mee maken. En toch voelen sommige kledingstukken ook als heel persoonlijk. Ze hebben een soort van extra waarde lijkt het wel. Door de herinnering aan een bepaalde tijd bijvoorbeeld.
Een beetje hulp van Marie Kondo?
Het waren slechts twee afleveringen van Marie Kondo op Netflix die ik zag, maar ze hebben mij zeker geïnspireerd. Haar methode heb ik dezelfde dag nog toegepast op mijn kledingkast en wat heerlijk! Zie hieronder het resultaat van de opvouwtechniek en het opruimen van Remco’s lades.
Ook kan ik beter zien wat ik heb, draag ik bepaalde kleding vaker en er zijn weer een heel aantal items weggegaan. Nadat ik ze natuurlijk uitvoerig bedankt heb voor hun rol in mijn leven. Marie Kondo nog niet gezien? Ik zou zeggen, de moeite waard om te kijken. #legehangers.
Daarnaast merk ik dat ik blijer word van kleding die langer meegaat, ook al is het wat duurder. Ik probeer alleen nog maar een nieuw item te kopen als het stuk gaat, en het niet meer te maken is, of als ik het verkoop. Zo blijft ook mijn kast mooi opgeruimd!
Minder kleding, meer geluk?
Wat ik heb gemerkt is dat ik minder tijd en aandacht besteed aan mijn kleren. Dan bedoel ik qua kopen, passen, wassen, opruimen, kiezen, uitzoeken en voor de spiegel staan dubben. Het is minder belangrijk geworden in mijn dagelijkse leven waardoor ik meer tijd en aandacht overhoudt voor dingen die ik waardevoller vind. Deze focus en rust vind ik erg prettig. Het helpt om hierin keuzes te maken passend bij je basisprincipes.
Bovendien ben ik dankbaarder geworden. Dankbaarder voor wat ik wel heb. Voor kleding die lekker zit en mij als persoon mooi maakt. Ik ben extra blij wanneer ik wel eens wat nieuws krijg of koop. Ik ben meer tevreden, met minder.
Conflicterende gevoelens
Natuurlijk merk ik dat als ik in winkelstraten loop, er nog steeds een onderliggende behoefte is. Om toch mee te doen met anderen in het kopen van de mode van dit jaar of seizoen. En zo nu en dan zal ik dat ook heus doen. Maar doordat ik me bewuster ben van de gevolgen van mijn keuzes voor mij persoonlijk en voor mens & milieu wereldwijd, kies ik nu vaker voor minder. Hierin probeer ik een klein verschil te maken in mijn voetafdruk op deze aarde. Het kan al zo klein zijn als een simpel wattenschijfje.
Gelukkiger door minder kleding
Ik zou nu ook kunnen zeggen dat ik veel gelukkiger ben zonder een te volle kledingkast. Maar dat zou wat overdreven zijn. Mijn geluksgevoel hangt namelijk met veel meer aspecten samen dan de hoeveelheid kleding in mijn kast. Net zo goed als dat een rijk aanbod aan nieuwe kleding niet altijd gelukkig maakt, is het hebben van een klein aantal ook geen voorwaarde van levensgeluk.
Toch kan ik het je aanraden om er zelf ook eens naar te kijken omdat het in ons onderbewuste wel degelijk een rol speelt als het gaat om uiterlijke status, gezien worden, erbij horen. In welke zin is kleding belangrijk in jouw leven? En is er een deel wat toch impact heeft op jouw geluksgevoel?
Wat ik doe met kleding die over is?
Mocht je nu ook je kledingkast eens goed willen aanpakken en opruimen, dan hierbij wat tips. Er zijn tegenwoordig genoeg opties wat te doen met je oude kleding:
- Breng je kleding naar een tweedehands winkel
(bijvoorbeeld Appel en Ei) - Vraag aan je vriendinnen, zussen of buurvrouw of ze jouw kleding willen hebben
- Breng je kleding naar de kringloopwinkel
- Verkoop je kleding via marktplaats of elders
- Geef het weg aan een goed doel
En daarmee is het niet eens nodig dat je kleren per se naar de armen in het buitenland gaan. Kijk eens om je heen. Mensen die minder te besteden hebben, iemand in je netwerk die vrijwilliger is bij bijvoorbeeld een vluchtelingengezin. Ik heb ervaren dat er ook in de nabije omgeving genoeg mensen zijn die blij zullen zijn met jouw oude of amper gedragen kleding.
Is kleding wel relevant?
Ik hoop dat dit artikel je nieuwe inzichten heeft gegeven en misschien wel geïnspireerd om direct naar je kledingkast te lopen en je kleding eens eerlijk bij langs te gaan. Vergeet dan niet om Marie haar tips hierin mee te nemen.
Misschien triggert dit artikel je wel omdat jij het juist anders ziet of kleding best een belangrijke rol heeft in jouw leven. Of je ziet het als een hobby, iets wat je gelukkig maakt. Wellicht meer dan dat je aan jezelf durft toe te geven. Dat is oké. Jij hebt in dit leven je eigen keuzes te maken. Als je je afvraagt waarom het hebben en kopen van minder kleding überhaupt bijdraagt aan ‘een betere wereld’ kan ik je de volgende boeken aanraden:
- Ontspullen van James Wallman
- Dit is een goede gids, voor een duurzame lifestyle, waarin Marieke Eyskoot waardevolle informatie geeft over de kledingindustrie (en andere thema’s)
- Opgeruimd! van Marie Kondo (deze staat nog op mijn lees wishlist)
Ik ben me bewuster geworden van mijn kledingkast en de impact van mijn kledingkeuzes. Als ik de komende tijd nieuwe of tweedehands kleren aanschaf, ga ik verder op onderzoek uit naar merken, winkels en informatie over de wijze waarop de kleding gemaakt is in relatie tot mens en milieu. Als je tips hebt voor deze zoektocht, laat het me weten!
Om af te sluiten met de woorden van Marie Kondo:
I wish you lots of joy!