Het wegdoen van spullen kan best moeilijk zijn. Allereerst is opruimen sowieso een flinke klus en daarnaast willen we graag alles bewaren, voor het geval we het ooit nog nodig hebben. In sommige gevallen ben je emotioneel gehecht aan een voorwerp, waardoor het wegdoen nog lastiger is. Daarom kun je vast wel wat hulp gebruiken en deze drie ontspullen challenges helpen je daarbij:
- Verstoppertje spelen
- Project 333
- 30 dagen minderen
Ook ik vind het lastig om afscheid te nemen van spullen. Zo heb ik boven nog een oude tv, een geluidsset en een doos vol schoolboeken staan. Zeker wanneer iets veel geld heeft gekost of ik er een goede herinnering aan heb, is het moeilijk om er afstand van te doen. In de afgelopen jaren heb ik wel dingen opgeruimd, ze netjes in dozen en kasten gestopt, en elke 2 jaar doorloop ik opnieuw dezelfde emotionele reis. Daarom heb ik zelf deze challenges gedaan, om echt te ontspullen en mij ook van bepaalde zaken los te gaan maken.
Ontspullen is geen minimalisme
Misschien heb je het gevoel dat je in één keer afscheid moet nemen van al je spullen. Zo’n extreme gedachte is niet productief en kan je ervan weerhouden om überhaupt te beginnen met opruimen en wegdoen. En dat is juist niet de bedoeling. Minimalisme is niet de enige oplossing. De kunst is om klein te beginnen en daar kan challenge 1 je mee op weg helpen.
Challenge 1 – Verstoppertje spelen
De opdracht van deze challenge is heel eenvoudig. Jij en je partner (of een opruimbuddy) zoeken en verstoppen beide een artikel voor elkaar. Na dertig dagen laat de ander zien wat hij van jou heeft verstopt en vervolgens beslis je zelf of je het voorwerp wilt houden of gaat weggooien. Na dertig dagen neem je afscheid van één voorwerp en daarom is dit een erg laagdrempelige manier om te wennen aan ontspullen. Het idee is ook dat als je het al 30 dagen niet gemist hebt, het makkelijker is om het dan definitief weg te doen.
Onze ervaring met spullen verstoppen
Aangespoord door Evelien maakten wij de eerste stap om te ontspullen. We zouden allebei een artikel van de ander verstoppen. Het voelde alsof ze zomaar iets dierbaars van mij kon weggooien en ik had echt het gevoel de controle te verliezen. Ik vond het helemaal niet leuk en maakte allerlei excuses. “Als ik het na 30 dagen niet wil weggooien dan doe ik dat niet hoor”, zei ik tegen haar.
Maar gelukkig viel het mee. Toen we na dertig dagen onze voorwerpen tevoorschijn haalden kwam ik erachter dat ik me onnodig zorgen had gemaakt. Evelien had een oude koptelefoon verstopt. Dat ding was stuk en gebruikte ik al jaren niet meer en kon dus meteen de prullenbak in.
Spelregels:
- Verstop geen dingen die erg seizoensgebonden zijn (zoals een bikini in de winter).
- Als de ander tijdens de 30 dagen om het voorwerp vraagt, moet je het teruggeven
- De ander beslist na 30 dagen zelf of hij zijn voorwerp wegdoet
- Speel het spel met een vriend of familielid als je geen partner hebt
Challenge 2 – Project 333
Op de vraag, hoeveel kleding heb je nodig, is het antwoord van Courtney Carver 33. Zij is de bedenker van Project 333. Een challenge om slechts 33 kledingstukken te gebruiken in 3 maanden tijd. Kies de mooiste kleding die je hebt om in te werken, spelen en te leven inclusief sieraden, accessoires en schoenen. De rest van je kleding stop je drie maanden in een doos. Deze sluit je af en na drie maanden haal je het weer tevoorschijn.
Als je erg van kleding houdt, dan is deze opdracht al een stuk moeilijker. Daar staat tegenover dat je in eerste instantie er niets voor weg hoeft te doen.
Onze ervaring met Project 333
Kleding is de nummer één op de opruimlijst van Marie Kondo en dit voelde ook als een logisch thema om mee aan de slag te gaan. Het doel was om van de seizoenskleding (herfst/winter) nog maar drieëndertig kledingstukken over te houden. Kleding, schoenen en accessoires die ik echt graag houden wil waren zo uitgezocht, maar daarna werd het moeilijker. Deze kleding gaf me geen wow-gevoel, maar ik wilde er ook geen afscheid van nemen.
Uiteindelijk deed ik de kledingstukken toch weg en hield ik 31 artikelen over. Daardoor had ik nog twee plekken over om een nieuwe broek en een warme hoodie te kopen. De zomerkleding ging in de onderste lade en de rest ging op een grote hoop om weggebracht te worden (Appel&Ei, kringloop of kledingcontainers). Ik ontdekte dat ik prachtige kledingstukken heb die ik al lang niet meer had gedragen omdat het niet voor ‘het grijpen’ lag. Nu ben ik veel gelukkiger met mijn overzichtelijke en bewust gekozen wardrobe en in ieder kledingstuk voel ik me zelfverzekerd en prettig.
Spelregels:
- Stop na het uitzoeken je overige kleding in een doos en tape deze dicht en neem voor 3 maanden afscheid. Daarna beslis je wat je wilt houden en wat definitief weg kan.
- Deze voorwerpen zitten bij de 33 in: kleding, accessoires, sieraden, jassen, tassen en schoenen
- Dit zit er niet bij in: sokken, ondergoed, slaapkleding, je bankhang outfit, sportkleding, je trouwring of een sieraad dat je altijd draagt.
- Als een van de gekozen 33 kledingitems gaandeweg niet meer past of kapot is, vervang je het. Je mag er natuurlijk nog steeds leuk en representatief uitzien.
- Voel je vrij om er je eigen variant van te maken. Als 40 of 25 items beter bij jou past, ga vooral je gang.
Challenge 3 – 30 dagen minderen
Voor wie nog een stapje verder wil in het verminderen van zijn huisraad is er een leuke 30 dagen minderen-challenge. Op de eerste dag gooi je één item weg, op de tweede dag twee en op de derde dag drie voorwerpen. Zo ga je door tot je bij dag dertig aankomt. Dit is een leuke challenge voor wie echt van een uitdaging houdt. In een maand tijd neem je namelijk afscheid van maar liefst 465 voorwerpen!
Onze ervaring met 30 dagen minderen
Eerlijk gezegd dacht ik dat ik niet veel verder zou komen dan dag vijf. Maar het ging me vrij gemakkelijk af en ik had nooit verwacht deze opdracht zo leuk te vinden. Evelien deed tegelijk met mij dezelfde opdracht en dus zouden we in totaal 930 verschillende artikelen wegdoen. Bijna niet te geloven!
Prullaria, tijdschriften, oude kleding, verzorgingsmiddelen die we nooit gaan gebruiken, boeken en zelfs een meubel eindigden op een grote hoop.
De eerste twee weken waren goed te doen maar daarna wordt het wel echt moeilijk. Je moet meer gaan uitzoeken, achter schotten en in lades gaan kijken en het kost wel tijd om iedere dag steeds meer voorwerpen op te zoeken om weg te doen. Maar hoe onmogelijk het voor ons klonk vooraf, zo haalbaar blijkt het te zijn in de praktijk.
Wel speelden we een klein beetje vals. Op dag 20 hebben we vooruit gewerkt omdat het zorgvuldig zoeken van artikelen te veel tijd in beslag ging nemen. Op één dag verzamelden we ruim 400 artikelen om de challenge af te ronden.
Na de dertig dagen zoeken we alles uit, gaat er veel naar de kringloop of een tweedehands winkel, een deel op marktplaats en de rest bij het grofvuil.
Spelregels:
- Verwijder op dag 1, één item, op dag 2, twee items en tel er steeds eentje bij op tot je bij dag 30 uitkomt.
- Je gaat afscheid nemen van veel spullen. Doe ze in een doos zodat je aan het eind van de maand kunt beslissen wat gerecycled, verkocht of weggegooid mag worden.
- Challenge te moeilijk? Doe de light-versie: gooi dertig dagen lang één item per dag weg.
- Geen spullen meer om weg te gooien? Super goed, stop de challenge wanneer jij er klaar mee denkt te zijn.
- Leuker maken? Doe de uitdaging samen met je vrienden. Wie het eerste niets meer heeft weg te gooien mag alles voor de ander naar de kringloop brengen.
Minder spullen
Ontspullen kan best moeilijk zijn. Je neemt ook echt emotioneel afscheid van producten. Vooral eigenlijk van je eigen gedachten en herinneringen, dus waar het product symbool voor staat. Het meeste heb ik immers al maanden of jaren niet echt gebruikt of nodig gehad.
Een opgeruimd huis betekent voor mij een opgeruimd hoofd. Hopelijk helpen deze challenges jou ook bij jouw missie naar minder spullen. En weet je niet goed waar je moet beginnen? Maak dan vooral gebruik van deze hiërarchie van opruimexpert Marie Kondo:
- Kleding
- Boeken
- Papier
- Overige
- Sentimentele dingen
Oh, en ga jij één van de challenges doen? We zouden het ontzettend leuk vinden als je een foto of story via instagram met ons wilt delen. #ikwilminder