Ik weet nog goed dat ik als jong meisje regelmatig bij mijn opa en oma at. Ondanks dat ze niet een heel groot huis hebben lukte het toch om met een flink aantal van onze hele grote familie bij elkaar aan twee keukentafels te zitten. We moesten altijd een beetje grinniken om mijn opa die een enorme vriezer had waarin hij echt vanalles bewaarde. Restjes van het eten maar ook veel groente en fruit van zijn eigen moestuin. Ik kan me niet herinneren dat er ook maar een gekocht Tupperware bakje of iets dergelijks bijstond. Alles ging in hergebruikte bakjes waar vroeger ijs, kwark of eten van chinees in had gezeten. En met glazen potjes hetzelfde verhaal. Mijn opa wist het altijd weer ergens voor te gebruiken.
Ook al waren er voor hem misschien ook andere motieven, consuminderen, hergebruiken en zorgvuldig omgaan met afval is echt niet alleen van nu. Maar wat ik als jong meisje aan de keukentafel bestempelde als ouderwets zie ik nu als zinvol, handig en zelfs leuk!
Verpakkingen hergebruiken
In het artikel over verpakkingsvrij boodschappen doen schreef ik al over de 5 x R van een leven zonder afval (Zero Waste). In het leven geroepen door Bea Johnson, auteur van Zero Waste Home:
- Refuse (weigeren): zeg nee tegen afval.
- Reduce (verminderen): niet hamsteren.
- Re-use (hergebruiken): spullen een tweede leven geven.
- Recycle (recyclen): goede verwerking/scheiding van afval
- Rot (composteren): organisch materiaal composteren.
Deze volgorde proberen wij als richtlijn aan te houden bij het doen van boodschappen waardoor er minder verpakkingsmateriaal ons huis binnenkomt, en dus ook minder weer uit moet.
Maar uiteindelijk gaat het verder dan de boodschappen. Het verschilt per soort product of we kiezen voor refuse, re-use of bijvoorbeeld recycle.
Er zijn meer spullen die je huis binnenkomen of die je gewoon al jaren hebt, die je op een andere (nuttige) manier kunt gebruiken. We geven je wat praktische en hopelijk verrassende tips!
Hoe langer een product gebruikt wordt, hoe beter. Je hoeft namelijk geen alternatief te zoeken zolang je een oud product nog gebruikt.
Het Zero Waste Project – Nicky en Jessie Kroon
Tips voor hergebruik glazen verpakkingen
Pindakaas pot
Pindakaas is niet weg te denken uit onze voorraadkast. Remco eet het dagelijks en ik ook met enige regelmaat. Eerder kochten we altijd een gemiddelde grootte maar wist je dat de literverpakking veel voordeliger is? En wanneer je jezelf een beetje weet te beheersen, kun je natuurlijk wel even vooruit met zo’n pot.
Nog een voordeel? De liter potten die wij kopen zijn echt super handig als weckpot en zien er ook nog eens netjes uit. Ze hebben een handige draaideksel en de pot heeft na het afwassen een neutrale geur. Er staan er al 3 op een rij en ik denk dat we nog wel even doorsparen.
Kruidenpotjes
Na het opruimen van de keukenlade gaf Remco mij een duidelijke hint dat we wel heel veel kruiden(potjes) hebben en echt niet meer nodig hebben. Ik ben het met hem eens dat nieuwe potjes niet nodig zijn, maar ik heb toch echt de kruiden nodig! De potjes waarbij dit mogelijk is, hergebruiken we. De kruidenkraam op de markt is hiervoor ideaal en vult zo mijn potje met nieuwe kruiden.
Potten van bonen, jam, chocopasta en…
Inmiddels staat onze kelderkast en aanrecht redelijk vol met stevige weckpotten waar we allerlei droog voedsel in bewaren (rozijnen, noten, pasta, rijst, risotto, eigengemaakte granola etc.) Deze vullen we bij de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort, lokale (bio)supermarkten of marktkramen aan, met producten die we zoveel mogelijk verpakkingsvrij kopen.
Maar het is niet zo handig om die grote potten ergens mee naar toe te nemen. Daarom bewaren we een x aantal kleinere potten waar we makkelijk wat in kunnen meenemen tijdens een lange wandeltocht, weekend weg of kampeervakantie.
Nog wel een tip: niet alle potten ruiken fris na het afwassen en daar doe je dan ook niet graag een ander product in. Dan kun je ze beter naar de glasbak brengen.
Glazen flessen (wijn/drank)
Ben je een wijndrinker? Wist je dat flessen echt een mooie decoratie kunnen zijn voor een diner of bij een tuinfeestje? Je kunt er gedroogde bloemen of kaarsen in doen of gebruiken als waterfles bij een BBQ. En soms heb je van die kleinere flesjes waar geen statiegeld op zit. Zonder etiket zijn ook deze leuk voor een aantal veldbloemen in je toilet of als klein kadootje voor familie/vrienden. Je kunt ze bijvoorbeeld omwikkelen met lint, touw of jute voor wat extra decoratie.
Tips voor hergebruik papieren verpakkingen
Eierdoos
Eet je regelmatig eieren? Zonde om de dozen dan telkens weg te gooien. Er zijn veel kaasboeren die graag lege dozen retour krijgen of misschien ken je wel iemand met kippen. Die hebben ook altijd tekort. Ken je echt niemand? Dan mag je het wel aan ons geven :)
Enveloppen en brieven
We krijgen allemaal wel brieven en enveloppen binnen. Meestal gaat dit bij ons gelijk naar de papiercontainer. Maar laatst las ik de tip om sommige paperassen gewoon kleiner te knippen en in een bakje te bewaren als boodschappenlijstje of to-do. In plaats van post-its of telkens nieuwe notitieboekjes te kopen is het prima papier om te hergebruiken. De achterkant is vrijwel altijd wit! Soms is het zo simpel, dat je er niet aan denkt..
Kadopapier en kranten
Nog één in de categorie ‘wat logisch’. Krijg jij een kado in een leuke verpakking? Bewaar deze dan en gebruik het daarna voor het verpakken van een kado voor een ander. Ik denk dat we nu ongeveer 9 maanden geen kadopapier hebben gekocht. Ook kranten kunnen een leuke manier zijn om een kado mee in te pakken, of een slinger mee te maken etc. Mocht je nog een krant krijgen natuurlijk..;)
Haal een nee/nee of nee/ja-sticker bij het gemeentehuis: dat scheelt zo’n 1700 folders en 34 kilo papier per jaar. De huis-aan-huis krant zorgt nog eens voor 32 kilo extra.
Marieke Eyskoot – Dit is een goede gids
Papieren groente- en fruit zakjes
Je hebt het vast weleens gezien. Mensen die hun groente en fruit in eigen (linnen) tasjes meenemen. Misschien heb je ze zelf al wel, de groenten netjes. Nog niet? Dan kun je er ook voor kiezen om de papieren zakjes te gebruiken (in plaats van de plasticen!) en deze de keer erop weer mee te nemen. Ze zijn stevig genoeg om meerdere keren je appels en tomaten in te doen. Of vouw het binnenstebuiten, rol de bovenkant iets naar beneden en creëer een leuk kadotasje.
Tips voor hergebruik plastic verpakkingen
Plastic tassen
Inmiddels komen hier nog weinig plastic tassen het huis binnen doordat we hiervoor linnen varianten gebruiken. Maar mocht dit toch een keer gebeuren dan gebruiken we het als vuilniszakje voor onze plastic emmer. Als je dan toch plastic artikelen hebt, gebruik ze dan nuttig want stevig materiaal is het zeker.
Kwark- of champignons bakje
Hou je van knutselen? Of ben je een klusser? De lege kwarkbakjes of bijvoorbeeld iets van een champignons bakje lenen zich heel goed voor allerlei kleine prullaria. Dus wanneer je ze gewassen hebt kun je er vast wat mee in de lades in de schuur, knutselkast of iets dergelijks. En een creatieveling weet vast hoe je ze leuk kunt pimpen. Dat ben ik alleen niet;)
Aardbeien- en bessen bakjes
In de afgelopen periode hebben wij een aantal aardbeien- en bessen bakjes gekocht. En daarna vervolgens bewaard omdat we nu zelf veel fruitplanten in de tuin hebben en daar straks hopelijk veel van kunnen oogsten. We kunnen de bakjes vast goed gebruiken als we iets ervan weggeven aan familie of vrienden of in onze eigen koelkast bewaren.
Fles van de allesreiniger
Qua schoonmaakmiddelen heb je bepaalde flessen (bijv. die van allesreiniger) die erg stevig zijn en handig in gebruik. Wij hebben 3 lege flessen bewaard en die gebruiken we nu om te laten vullen bij verpakkingsvrije winkels of door zelf schoonmaakmiddel in te maken als de andere producten op zijn. Dat kan bijvoorbeeld met Baking Soda. Wat je daar wel niet allemaal mee kunt doen!
Tips voor hergebruik groen afval
Koffiedik
Wij drinken geen koffie, maar velen van jullie vast wel. Heb jij wel een koffieautomaat? En komt daar koffiedik bij vrij? Gooi het niet zomaar weg maar kijk wat je er allemaal mee kunt doen. Wij hebben het weleens gekregen van vrienden tegen katten in de tuin en ook als bemesting werkt het erg goed. Benieuwd wat je er allemaal mee kunt doen? Lees het op hetkanwel.nl.
Citroenschil of -schijfjes
Er zijn recepten waar je citroenrasp of -sap voor nodig hebt. Niet altijd maak je dan de hele citroen op, maar dat betekent niet dat je deze hoeft weg te gooien. Citroen is namelijk nog zo’n product met heel veel mogelijkheden. Zo kun je er je hele huis mee schoonmaken (gooi het sap bijvoorbeeld als verfrisser in je eigen schoonmaakmiddel). Maar ook om de magnetron of oven er goed mee schoon te maken.
Of misschien gebruik je de citroen liever om zelf te nuttigen. Doe schijfjes in een bakje in de vriezer. Heerlijk voor in een glas water op een warme zomerse dag.
Broccolistronk
Eet je wel eens broccoli? De meeste mensen eten daarvan alleen de roosjes. Maar er blijft een flinke stronk over. Wist je dat je deze prima kunt eten? Was het goed af, snij het in kleine stukjes en doe het in een pan met een ui, knoflookteentje en daarna zo’n liter groentebouillon. Als het heeft gekookt pureer je het en klaar is kees! Zo maak je er een lekker soepje van. Heb je nog een restje courgette. Past er ook goed bij.
Avocadopit
Al een tijd geleden attendeerde mijn zwager ons erop dat je avocado pitten niet zomaar hoeft weg te gooien. Met wat geduld en liefde kun je namelijk een avocadoplant laten groeien. En op dit moment is dat bij ons ook het geval. Erg leuk om iets wat eerder nutteloos was, nu te laten groeien en op deze manier te hergebruiken. Bovendien is een avocadoplant leuk om cadeau te geven.
Meer weten?
Er zijn nog veel meer dingen te bedenken die je kunt hergebruiken. We hebben het nog niet eens gehad over bijvoorbeeld (oude) kleding. Voor nu hebben we ons puur gericht op de dingen waar we op alledaags niveau mee te maken hebben en waarmee je dus, wanneer je dit bekijkt op jaarbasis, een aardig verschil kan maken. Bovendien inspireert het je om creatief om te gaan met alles wat je hebt. Ons wel in ieder geval!
En ja, dit verschil is misschien niet grootschalig maar onze invloed hoeft ook niet volledig perfect te zijn.
Vind je het leuk om meer te lezen over leven met minder afval. Kijk dan eens op de website van Het Zero Waste Project. Naast het boek waarin ze uitleggen hoe hun leefstijl begon, werken ze nu aan een nieuwe boek met nog meer praktische tips over het maken van allerlei alledaagse producten, waardoor je nog minder afval produceert. Ik ben er in ieder geval benieuwd naar!