Verzet jij je tegen chaos?

Verzet jij je tegen chaos?

Herken je dat? De vloer is net gedweild en iemand komt met zijn modderpoten binnenstappen; we hebben onze inbox eindelijk leeg en een dag later kunnen we opnieuw beginnen; onze takenlijst is afgerond en de volgende taken dienen zich alweer aan. 

Waarom ervaren we vaak stress als we controle verliezen? Waarom gaan kostbare spullen altijd stuk? En hoe komt het dat er op het werk zo vaak dingen mis gaan?

Hoe hard we ons best ook doen en hoe vaak we ook opruimen, het huis wordt altijd weer rommelig. Een lege to do lijst is slechts een tijdelijk begrip en in een stressvolle baan zijn onze taken nooit af.

Achter deze frustraties zit een diep verlangen. Een verlangen naar orde, structuur en controle. Maar dat hebben we niet.

Dat heeft alles te maken met entropie.

Wat is entropie?

Entropie is een term die vaak gebruikt wordt om orde en wanorde in een systeem aan te geven. Een lage entropie staat voor orde en een hoge entropie voor wanorde. 

Entropie is onderdeel van de tweede wet van de thermodynamica. Deze wet stelt dat ‘de entropie van het heelal neigt naar een maximum [1].’ Dat betekent dat de energie in een systeem zoekt naar een evenwicht (maximale entropie). Voor het universum lijkt dat evenwicht op orde, maar vanuit ons perspectief staat entropie gelijk aan chaos.

Nu denk je misschien, Remco wat bedoel je? De tweede wet van de thermodynamica is niet makkelijk uit te leggen en is in ons hoofd zelfs een paradox. Maar, ik neem je er toch in mee want we hebben er dagelijks mee te maken!

Bekijk het eens vanuit een pot pasta en een pot pindakaas. Zonder de potten zullen beide substanties zich volledig met elkaar vermengen. Dat is hoe in het universum entropie werkt. Twee substanties vormen samen één. Wij mensen willen ze graag apart houden en stoppen ze in potten. De potten zijn een manier om orde te bewaren; een bewuste verstoring van het natuurlijk evenwicht dat het universum zoekt. 

Al onze orde systemen zijn bedoeld om de snelheid van entropie te verlagen; zo blijven spullen in een kast meer opgeruimd dan wanneer ze erbuiten staan en koelt onze thee minder snel af in een thermoskan dan in een gewoon glas.

Een hard en eindeloos proces

Entropie is een krachtig model; we hebben er altijd en overal mee te maken. Alles is onderhevig aan de tand des tijds. Dat is zoals het gaat; een hard en eindeloos proces.

Tijdens het lezen van dit artikel verliest ons lichaam energie, wordt de computer trager en koelt de thee af. Het huis wordt rommeliger, relaties bekoelen en de inbox loopt langzaam vol.

Wil je dit tegengaan? Dan is er energie nodig om orde te bewaren. 

Het huis vraagt onderhoud, relaties tijd en het lichaam rust.

Hoe kunnen we entropie voor ons laten werken? 

Wat de leerling moet leren, als hij ook maar iets leert, is dat de wereld het meeste werk voor je zal doen, mits je met haar samenwerkt door te identificeren hoe ze echt werkt en afstemt met deze realiteit. Als we ons niet door de wereld laten onderwijzen, zal ze ons een lesje leren.

Joseph Tussman

Orde is dus kunstmatig en brengen we zelf aan. Om die orde te bewaren moeten we continu energie toevoegen. 

Energie in een omgeving met hoge entropie

In een omgeving met een hoge entropie (veel chaos) moeten we veel energie geven (tijd, geld, aandacht) om orde te herstellen. Denk aan een huis vol boeken, kleding en prullaria. Het kost veel energie om hier orde in aan te brengen. Dat hoeft niet erg te zijn, zolang we de energie maar hebben. 

Soms is het beter om in een omgeving met hoge entropie geen of weinig energie te geven – er geen tijd en aandacht aan besteden. Pick your battles. Het kan een hoop stress schelen wanneer we niet overal onze energie geven om orde te herstellen.

Energie in een omgeving met lage entropie

In een omgeving met lage entropie (weinig chaos) hoeven we maar weinig energie te gebruiken om orde te scheppen. Soms kunnen we de entropie tijdelijk verlagen. Bijvoorbeeld door het schrappen van taken van de takenlijst, zodat werk minder energie kost. Maar soms kan dat ook voor altijd door spullen weg te doen, zodat we altijd minder hoeven op te ruimen.

In sommige gevallen is het gewenst om in een omgeving met lage entropie juist veel energie te geven. Als we dat doen hoeven we niet alleen te overleven, maar kunnen we floreren. Hier energie geven kan een enorme hefboom zijn.

Waar wil jij in minderen?

We hebben maar een beperkte hoeveelheid energie/tijd/focus om aan een systeem toe te voegen en kunnen niet overal tegen entropie vechten.

Thee wordt koud, ons lichaam moe, het huis rommelig. Dat is de harde realiteit van entropie. Hoe we daar mee omgaan bepaalt in welke mate we er last van hebben.

Hoe gebruik jij je energie om entropie tegen te gaan? Waar kan jij in minderen?

Verder lezen?

[1] Uitspraak van Rudolf Clausius.

Wil jij ook meer van minder?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

We delen je e-mailadres niet met anderen